Jätteras för oljepriset – äntligen sjunker bensin- och dieselpriser

Äntligen – på torsdagsmorgonen bröts rekorduppgången på bensin och diesel. 
En liter diesel sänktes med 1,65 kronor och bensinen blev 80 öre billigare. 
Orsaken är att råoljepriset fallit kraftigt det senaste dygnet. 

Den senaste veckan har prisökningarna på diesel och bensin varit extrema. Priserna har på några få dygn stigit med flera kronor och senast i går höjdes dieseln med hela 1,25 kronor. 

Men nu kommer tecken på att en vändning kan vara i sikte. På torsdagsmorgonen sänktes priserna för första gången på ett par veckor. Prisnivån är fortfarande extrem, men nu kostar en liter diesel 26,57 kronor och en liter bensin ligger på 22,54 kronor.

Oljepriset har fallit kraftigt sedan Förenade Arabemiraten gått med på en produktionsökning. Spotpriset på Nordsjöoljan Brent ligger just nu på 112 dollar fatet. I går var priset som högst runt 131 dollar. 

– Förenade Arabemiraten har varit en pålitlig och ansvarsfull leverantör av energi till globala marknader i mer än 50 år, och tror att stabilitet på energimarknaderna är avgörande för den globala ekonomin, säger Förenade Arabemiratens ambassadör i Washington, Yousef Al Otaiba, till CNN.

En del av bränslechocken beror på Rysslands invasion av Ukraina. Dessutom har Sverige infört en högre nivå av inblandning av biodrivmedel som gett oss världens högsta dieselpris. USA och ett stort antal andra länder har sagt att de ska sluta köpa rysk olja och gas, vilket kan leda till ytterligare prishöjningar.

Finansminister Mikael Damberg har meddelat att regeringen arbetar på ett stödpaket som ska lindra bränslechocken för de hårdast drabbade hushållen och företagen. Regeringen jobbar med utformningen och paketet kan presenteras inom kort.