Volvo EX30 försenas – har problem med mjukvara

Volvos nya elbil EX30 har drabbats av mjukvaruproblem. Kunder har fått sina leveranser uppskjutna i väntan på att Volvo EX30 ska få ny mjukvara.
– Viktiga framsteg har gjorts men mjukvaruversion 1.2 uppfyller ännu inte alla krav som krävs för att släppas, skriver Volvo till sina handlare i Europa. 

Volvo Cars viktiga lansering av nya EX30 har drabbats av tekniska problem, uppger branschtidningen Autonews. Volvo EX30 måste få en ny mjukvaruversion för att kunna levereras på många marknader, men systemet har dröjer. Bilarna finns ute hos handlarna. Utan den nya mjukvaran får de inte levereras. 
– Vi bekräftar att Volvo arbetar outtröttligt för att lösa problemet. Viktiga framsteg har gjorts men mjukvaruversion 1.2 uppfyller ännu inte alla krav som krävs för att släppas, skriver Volvo Cars till handlarna, enligt Autonews. 

Bilen kan uppdateras ”over-the-air”, men just i det här fallet måste uppgraderingen göras på plats hos en handlare. Enligt Autonews är bilen försenad med flera veckor, men Volvo uppger att det handlar om dagar. 
– Ett begränsat antal kunder har fått vänta några extra dagar på att deras bilar ska levereras medan vi tar hand om några mindre detaljer, men med dessa nu lösta ser vi fram emot för att snabbt skala upp EX30-leveranser, uppger en talesperson för Volvo.

Enligt Volvo Cars i Sverige ska dock problemen redan vara lösta, och inom kort kan leveranserna sätta igång.
– Vi vill ha bästa möjliga upplevelse för våra EX30-kunder. Ett begränsat antal tidiga kunder har behövt vänta några extra dagar på leverans medan vi åtgärdade några mindre detaljer. Dessa är lösta, så vi ser fram emot att snabbt skala upp EX30-leveranserna från och med nu, säger PR-chefen Magnus Holst till Carup.

Någon typ av buggar tycks ha drabbat nya Volvo EX30, då Volvo försenar leveranser i väntan på my mjukvara.

Även Volvos stora elektriska lyx-SUV Volvo EX90 har drabbats av stora mjukvaruproblem som försenat bilen med över ett år. Bilen visades i november 2022, men senaste budet är att leveranser ska starta efter sommaren i år. Enligt uppgifter till Carup handlar det i det fallet om stora utmananingar kopplade till bilens ”core computing”, en central dator som ska processa alla funktioner och mjukvara i bilen. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester