Volvo Cars rasar på börsen – dras ner av Polestar

Volvo Cars resultat blev en besvikelse och aktien faller brant på börsen. Troligen på grund av enorma förluster hos Polestar. Vinsten blev 4,7 miljarder mot väntade 6 miljarder kronor. Kassaflödet blev negativt med 12 miljarder kronor. 

Volvo Cars har nu redovisat sin rapport för årets första kvartal, och trots rekordförsäljning blev det sämre än förväntat. Rörelsevinsten föll till 4,7 miljarder kronor, vilket var under de 6 miljarderna som väntats. När delägda företag som Polestar räknats bort blev rörelsevinsten 6,8 miljarder kronor, vilket bara vår något lägre än de väntade 7,1 miljarder kronorna. 

Sannolikt beror vinsttappet på att Polstars försäljning föll kraftigt under kvartalet till 7200 bilar, ett fall på 40 procent. Volvo har efter kvartalsrapporten delat ut större delen av sina Polestaaktier.  Även omsättningen föll för Volvo Cars och enligt rapporten beror det på lägre intäkter för kontraktstillverkning, något Volvo gör åt Polestar. Volvo Cars aktie föll med sju procent på de negativa nyheterna.

Volvos vd Jim Rowan är ändå nöjd med kvartalet.

Kassaflödet under kvartalet blev negativt med 12 miljarder SEK. Enligt Volvo är det drivet av ökad produktion och en lageruppbyggnad av EX30, kombinerat med det säsongsmässigt lägre kassaflödet under första kvartalet. 
Samtidigt säkrade vi stöd hos våra aktieägare för att utskifta merparten av vårt aktieinnehav i Polestar, vilket gör att vi kan fokusera fullt ut på Volvo Cars kärnverksamhet. För att säkerställa god likviditet i företaget fortsätter vi att ha fokus på kostnader och kapitalallokering. Jag är övertygad om att dessa åtgärder kommer att göra 2024 till ännu ett betydelsefullt år i vår pågående transformation, säger vd Jim Rowan.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester