Ny superbuss ska stoppa corona – klarar över 500 prover per dag

Nu kommer en ny superbussen som kan göra 500 coronatester om dagen. 
Testanalyserna görs direkt på platsen i bilen och svar med högsta medicinska standard kommer på 39 minuter. 
Bakom det rullande labbet står lastbilstillverkaren MAN och Bosch som nu hoppas kunna bromsa pandemin. 

Fram tills nu har det funnits flera sätt att göra ett coronatest. Bland annat har en taxi kommit hem med testkit och du har kunnat åka till särskilda provtagningsplatser. I Sverige har det kunnat ta ända upp emot tre dagar att få provsvar. 

Nu släpper lastbilstillverkaren MAN och Bosch tillsammans en superbuss som de hoppas ska kunna bromsa pandemin. Bussen är ett rullande laboratorium som kan lämna provsvar på 39 minuter med högsta medicinska standard. Och varje bil klarar att ge mer än 500 testresultat per dag. Tanken är att bussen ska kunna placeras i smittodrabbade zoner och snabbt ge provsvar på ort och plats. 

De så kallade MAN TGE-bilarna är utrustade med Vivalytic molekylärdiagnosticerings-PCR-testapparater från Bosch Healthcare Solutions. Det betyder att testresultaten kan finnas framme redan efter 39 minuter. Det är därmed den snabbaste, godkända, PCR-testutrustningen som för närvarande finns på marknaden. Hela processen med provtagning, förberedelse av prover och testanalys tar mindre än en timme.

Fordonen levereras i två olika modeller: en med standard axelavstånd och en tillåten totalvikt på 3,5 ton, och en med långt axelavstånd och en tillåten totalvikt på 5,5 ton. 

Den kortare versionen fungerar som ett mobilt diagnoslaboratorium och är utrustad med 16 Vivalytic testenheter. Provtagningen i den kortare versionen görs utanför fordonet där kvalificerad medicinsk personal tar hand patienterna. Den längre versionen är inredd med ett separat provtagningsrum.

De mobila MAN coronavirus-diagnosbilarna har en 2,0 liters dieselmotor på 177 hk. De kan även fås med fyrhjulsdrift och 8-stegs automatväxellåda.

Köp din corona online

Senaste nytt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *