Garagefynd hos 87-åring: Lamborghini värd 15 miljoner

Den 87-årige mannen gömde en bil värd en förmögenhet hemma i garaget. I nästan 50 år har han ägt en Lamborghini Miura och kört mindre än 1000 mil på alla år. Nu ska bilen som är i orenoverat originalskick från 1969 säljas för närmare 15 miljoner kronor. 

Lamborghini Miura är en av världens mest eftertraktade superbilar. När en bil i originalskick dyker upp till salu slå ss samlarna om att få köpa den. Nu har en Miura som ägts av samme man sedan 1974 dykt upp och ska säljas på auktion i Frankrike. 

Ägaren som idag är 87 år är en riktig bilentusiast och har genom åren både kört rally och racing samt deltagit i seglingstävlingen America’s Cup. Av en slump hittade han 1974 en Lamborghini Miura S som var till salu nära Perpignan i södra Frankrike. 

Lamborghinin var då lackerad gul och hade inredning i grön läder och sammet. Från början var bilen såld i Italien 1969  till en industriman, då var den vit med blå inredning. När mannen köpt bilen lackerades den röd: ”Färgen som varje italiensk racerbil måste bära!”.

Men under de 48 åren som 87-åringen har ägt Lamborghinin så har den nästan bara stått hemma i garaget. Bilen har körts mindre än 1000 mil sedan 1974. För ett år sedan servades bilen så att den blev i körbart skick igen och nu mullrar den legendariska V12:an på alla 12 cylindrar. 
– V12-motorn är det bästa med bilen, men vid min ålder är det inte längre ansvarsfullt att köra en bil som toppar 270 km/h, säger ägaren.

Miuran är vackert patinerad och det synts att den hängt med i över 50 år, trots att bilen bara gått 5200 mil sedan 1969. Bilen har matchning numbers och motorn har fått nummer 2943 av Lamborghini. 

–  Denna Miura S representerar en riktig tidskapsel, i sitt ursprungliga tillstånd, utan att någonsin ha tagits isär. Ägaren och hans fru kommer, när deras Miura S har sålts, att njuta av sin E-type Jaguar cabriolet parkerad bredvid den vackra italienaren! uppger Artcurial auktioner som säljer bilen i mitten av oktober. 

Enligt auktionsbyrån är det en av de sista möjligheterna att köpa en Miura i originalskick med en så unik historia. Priset beräknas bli mellan 10 och 15 miljoner kronor.

Lamborghini Miura anses vara den första riktiga superbilen, och var tillsammans med Lotus Europa först med att ha mittmotor. Chassit var framtaget av den legendariska Gian Paolo Dallara, och mittmotorn var tvärställd. 

Designen av Mercello Gandini på Bertone är ikonisk och genialisk. Vem annars kommer undan med att rita ögonfransar på en superbil och få det att se stilfullt ut? 

Prestandan gjorde Miura till världens snabbaste bil i slutet av 1960-talet. V12-motorn var på 350 hästkrafter vilket gav bilen en toppfart på 270 km/h. Senare höjdes effekten till 370 hästkrafter.