Van Halens Lamborghini tillbaka i nyskick: ”Overkligt”

I Van Halens legendariska låt “Panama” hörs ett vrålande motorljud som varvar till musiken. Bilen bakom mikrofonen är rockstjärnans egen Lamborghini Miura S. Lagom till Lamborghinis 60-års-jubileum har superbilen restaurerats till toppskick.
– Det är fullständigt overkligt, säger John Temerian.

När Eddie Van Halen för ett par år sedan sålde av sin bilkollektion, bestämde sig Curated för att köpa hans Miura S. Curated är en bilåterförsäljare i Miami som säljer unika och ovanliga superbilar. Målet med köpet av V12-monstret var att återställa bilen. Efter många års arbete är det precis vad de har gjort. I en video på Youtube får man följa John Temerian, ägare av Curated, när han berättar om resan. 

Från början var Lamborghinin en bröllopsgåva från Eddie Van Halens dåvarande fru, Valerie Bertinelli. Den har fortfarande samma registreringsnummer som den hade dagen då rockstjärnan fick den imponerande överraskningen, nämligen “APR 11”, datumet för bröllopsdagen.

Lamborghini Miura tillverkades mellan 1966 och 1973. Bilen var den första superbilen med en mittmotors-layout avsedd för landsvägskörning. Dessutom var det vid premiären världens snabbaste bil, med en toppfart över 280 km/h. Lamborghini Miura har därför kommit att kallas för den allra första superbilen. Miura S introducerades 1968 och har en 3.9-liters V12-motor som ger 370 hk. 

Eddie Van Halen använde Lamborghinin dagligen och körde ofta runt i den genom de slingriga gatorna i Beverly Hills. Enligt Temerian skrev Van Halen ofta ner idéer till nya låtar i bilen. Dessutom berättar han hur Van Halen en dag backade in Miuran i musikstudion och varvade bilen intill en mikrofon. Det kom senare att bli det vrålande motorljud man hör efter gitarrsolot i låten “Panama”.

Lamborghini Miura S är i sig en bil som redan är en av världens mest sällsynta och eftertraktade. Lägg sedan till det faktum att denna Miura ägts av rockstjärnan Eddie Van Halen och hörs i låten “Panama”. Då har man något alldeles unikt. 

Temerian berättar att när Curated köpte bilen av Eddie Van Halen 2018 märkte de att Lamborghinin var betydligt bredare än vad en Miura S vanligtvis är. Det visade sig senare att bilen inte var ändrad i efterhand, utan hade byggts av Lamborghini själva i en helt unik, extra bred kaross. Även däcken var större och bredare än på vanliga modeller. 

Curated tog hjälp av Lamborghinis Polo Storico-avdelning för att återställa bilen. Bland annat lackerades bilen om till originalfärgen “Verde”. Efter fyra år av restaurering var bilen till slut färdig, och bilen visades upp hos Lamborghini utanför Bologna. 
– Det är fullständigt overkligt, den är helt otrolig, säger Temerian i videon. Det tidskrävande projektet som avslutades under sensommaren sammanfaller lagom till Lamborghinis 60-årsjubileum. 

För att fira 60-årsjubileet kördes Miuran av teamet tillsammans med några av de viktigaste och mest imponerande modellerna från företaget. Totalt kördes 26 Lamborghinis genom det pittoreska italienska landskapet till företagets fabrik Sant’Agata Bolognese.

– Denna långa restaureringsprocess var värd varje minut, säger Temerian i Youtube-videon.
För att fullborda eventet fanns Ingrid, som var Ferruccio Lamborghinis personliga assistent, på plats och gjorde även ett framträdande.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester