Sångaren glömde Lamborghini i hotellgarage – i 42 år

Lamborghini Miura var världens snabbaste sportbil och första superbilen med mittmotor.
Inte undra på att Frank Sinatra, Dean Martin, Eddie Van Halen, Elton John och Rod Stewart blev som galna i världens första superbil.
Sångaren Stamatis Kokotas parkerade sin Miura i ett underjordiskt hotellgarage – och glömde bort sin Lamborghini i 42 år. 

Om du verkligen skulle räknas i slutet på 1960-talet var det Lamborghini Miura som gällde. Superbilen med V12:a ägdes bland annat av Frank Sinatra, Rod Stewart, Miles Davis och Shahen av Iran. 

Miura visades för första gången för världen på bilmässan i Genève 1966. Uppmärksamheten var hysterisk och bilen liknande inte någon tidigare sportbil för gatbruk. Den hade slanka och muskulösa linjer och en låg front. 

Motorn satt i mitten av bilen direkt bakom sätena, något som tidigare bara setts till på tävlingsbilar. Miura var den första superbilen med mittmotor, även om Lotus Europa var först bland sportbilarna. Namnet Miura hämtades från spanska stridstjurar. För första gången byggdes en superbil med mittmotor.

Den tvärställda 3,9-liters V12:anpå 375 hk placerades direkt bakom sätena. Dessutom var designen av Marcello Gandini hos Bertone en sensation. Toppfarten på 280 km/h gjorde inte saken sämre. 

Inte undra på att kändisar som Frank Sinatra, Dean Martin, Eddie Van Halen, Elton John och Rod Stewart stod i kö för att köpa bilen. Skeppsredaren Aristoteles Onassis var en av världens rikaste män och köpte förstås ett exemplar av Lamborghinis superbil.

Men Onassis gav bort sin bil i present till sångaren Stamatis Kokotas, som han var en stor beundrare av. I Grekland har Kokotas haft enorma framgångar, men allra mest ihågkommen är han nog för sina enorma polisonger.

Avgasrören ser ut att vara special.

Bilen var en tobaksbrun Lamborghini Miura P400S från 1969 med matchande läderklädsel. Dessutom var bilen trimmad och hade en unik ratt med vingar. 

Sångaren älskade att köra rally och rattade sin Lamborghini Miura hänsynslöst och körde på kort tid 5000 mil. Lamborghinis mekanik är aningen känslig och V12-motorn havererade. Stamatis Kokotas parkerade sin bil i det underjordiska hotellgaraget på Hotel Hilton i Aten. Motorn togs ur bilen och skickades till Lamborghini i Italien. 

Där blev bilen stående – i 42 år. Sångaren glömde bort både bilen och motorn helt och hållet. Första livstecknet var när Lamborghini renoverade motorn och ställde ut den på museum 2013 – utan tillhörande bil. 

Inredningen matchar den tobaksbruna lackeringen. Ratten hade speciella vingar i silver.

Men ungefär samtidigt måste sångaren ha fått en flashback och återupptäckte sin bil. Lamborghini gick med på att återbörda V12:an till bilen där den hörde hemma. 

Bilen blev komplett och bjöds ut på auktion i London, med nyrenoverad motor men med patina från 42 år i ett hotellgarage. Ingen köpare var beredd att lägga upp det beräknade priset på fem miljoner kronor. Miuran gick tillbaka till sångaren Stamatis Kokotas, 85, som sägs äga den än idag. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester