Guide: Köpa begagnad Toyota RAV4

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en begagnad Toyota RAV4. Det japanska märket är ett av de populäraste på begagnatmarknaden. En av modellerna som ligger i toppen är Toyota RAV4. Modellen har korats till Sveriges säkraste bil. Men det finns några problem du bör se upp för. 

Förutom hög kvalitet och säker körning erbjuder Toyota ofta snåla hybriddrivlinor som gör bilarna mindre törstiga. RAV4 ligger högt upp i försäljningstoppen på den svenska begagnatmarknaden. Det är inte särskilt konstigt då den erbjuder stora utrymmen, mycket hög driftsäkerhet och hög krocksäkerhet. 

Om du gillar sportig körning kanske inte RAV4 är din typ av bil. Det du bland annat får istället är en svårslagen driftsäkerhet. Folksam rankar nämligen den fjärde generationen som den säkraste bilmodellen i Sverige, före välkända namn, modeller som Volvo XC90 och XC60.  Den första generationen ansågs vara relativt trång, men de senare generationerna har vuxit och erbjuder fina innerutrymmen. Här går vi igenom den fjärde generationen som producerades mellan 2012 och 2018.

Motorer begagnad Toyota RAV4

RAV4 går att få med bensin- och dieselmotor och som elhybrid. Den sistnämnda laddar när du bromsar och frirullar och har en fyrcylindrig motor på 2,5 liter. Tillsammans med elmotorn är effekten 197 hk med fyrhjulsdrift. Hybriden är mer effektiv vid stadskörning än långkörning, då det är bensinmotorn som står för all drivning.  

Om du brukar köra längre sträckor är diesel alternativet att föredra. Där finns två alternativ. En motor på 134 hk och en annan på 150 hk. Den klart vanligaste är dock bensinmotorn som har 150 hk. Alla motorerna har en hög driftsäkerhet och en kamkedja som håller långt trots höga miltal. Både bensin- och dieselmotorn är fyrhjulsdrivna. 

Problem begagnad Toyota RAV4

Toyota RAV4 är något av en evighetsmaskin och erbjuder i de flesta fall ett tämligen problemfritt bilägande. Men trots att modellen toppar många kvalitetsmätningar har den vissa brister. En sak du bör se upp för är läckande vattenpumpar som några bilar drabbats av. 

Provkör bilen innan ditt köp för att upptäcka ifall körningen känns ryckig. Om den uppvisar ett sådant beteende kan det vara fel på lambdasonden. Du bör också kontrollera noga så att bilen inte har börjat rosta, vilket är vanligt ett problem hos Toyota, speciellt när miltalen är höga. Se upp för bilar som är misskötta, då de har lättare att rosta. 

Ekonomi begagnad Toyota RAV4

En fin Toyota RAV4 som inte har allt för högt miltal kan du få för ett omkring 180 000 kronor. Bilar som gått lite längre börjar på 130 000-140 000 kronor. En lågmilad hybrid med kort körsträcka från 2018 kan kosta 270 000 kronor. Laddhybridens snittpris ligger på 40 000-50 000 kronor högre än för bensinvarianten av RAV4. Även om drivlinan kan kännas bättre i hybriden är det inte säkert att du kan räkna hem merkostnaden i bränslebesparing.
Andrahandsvärdena på RAV4 har varit stabila, modellen brukar var driftsäker så du kan räkna med ett relativt kostnadseffektivt bilägande om du väljer en äldre RAV4.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester