Guide: Köpa begagnad BMW 3-serie

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en begagnad BMW 3-serie. Bilen är mycket eftertraktad på begagnatmarknaden och brukar toppa söklistorna på Blocket. I denna guide får du hjälp att orientera dig bland eventuella problem – och råd som hjälper dig när du ska köpa din egna begagnade BMW 3-serie. 

När vi tittar på vilka bilar som köps mest i Sverige på begagnatmarknaden hittar vi inte någon BMW-modell i toppen. Där är det alltid Volvo eller Volkswagen i toppen. Men när vi tittar på vilket märke som är mest sökt på köp- och säljsajter som Blocket ligger BMW nästan alltid i topp. Vi söker alltså en BMW, men köper en Volvo. Men BMW:n behöver inte vara en oöverkomlig dröm, som begagnad undviker du den största värdeminskningen och kan ändå få ett relativt ekonomiskt biläande.

När de kommer till olika BMW-modeller är nog 3-serien den bästa när det gäller totalekonomin. Med 3-serien får du en underhållande bil med lite extra körglädje och kvalitet som inte kostar mycket mer än de mer “vardagliga” bilmärkena. Vi ska ta en närmare titt på BMW 3-serie av F30-generationen från 2012-2019. 

Modellen BMW 3-serie 

BMW 3-serien var först av alla bilmären att släppa en kompakt sedan när 3-serien lanserades som efterträdare till 02-modellen och lade grunden till ett helt eget bilsegment. I dag slåss BMW mot konkurrenter som Audi A4, Mercedes C-klass, Jaguar XE och måhända Volvo S60. För priset som du får betala för BMW 3-serie är det svårt att hitta en roligare bil att ta sig runt med på vägarna. 

“F30” är den näst senaste generationen och tillverkades mellan 2012 och 2019. Motorerna kommer många storlekar och effekter och erbjuder allt från 136 hk till 460 hk. Därför bör du vara extra noga att du hittar en motor som passar just för dig. 

Motorer begagnad BMW 3-serie

Om du letar efter en trevlig motor har du kommit rätt. BMW 3-serien erbjuder fyrcylindriga dieslar i 318d och 320d, där bägge går mjukt och inte drar särskilt mycket bränsle. 

Om du är ute efter något extra är de raka sexcylindriga motorerna ett tips. De är dyrare, men har en härlig gångkultur och erbjuder något extra när det kommer till prestanda. 330d är en dieselsexa som är både snål och stark. När du ska välja drivlina finns både manuella och automatiska växellådor. För den som är ute efter prestanda så finns 335i och 340i med raka turboladdade sexor. Värstingen M3 har upp till 460 hästkrafter från en fantastisk rak sexa.

Problem begagnad BMW 3-serie

Motorerna hos BMW har dragits med en del fel. Märkets dieselbilar från 2011 och framåt har ett inbyggt säkerhetsproblem som gör att EGR-ventilen börjar brinna om den inte åtgärdas. De flesta bilarna ska ha återkallats och fixats, men som köpare är det alltid värt att vara extra noga.  Motorerna hos BMW är väldigt känsliga för slarv med oljebyten. Därför är det viktigt att få med en komplett servicebok som i dag är digital i de flesta fall.

Bilar med xDrive-fyrhjulsdrift bör du provköra extra noga och lyssna efter konstiga ljud. Modellerna 318d och 320d har en inbyggd svaghet i N47-motorn. Om bilen är dåligt servad kan bilen rassla och då är det problem med kamkedjesträckaren. Motorn finns främst på äldre bilar och bör undvikas så gott det går. 

Ekonomi begagnad BMW 3-serie

För 140 000 kronor kan du hitta en lite äldre BMW 3-serie i ett bra skick, men med relativt många mil på mätaren. En bil i nyare årsmodell med runt 10 000 mil på mätaren kan du få cirka 200 000 kronor. Försäkringen kan vara extra dyr i större städer och framförallt för dig som är yngre, så kolla upp premien innan du slår till.

Om du köper en BMW-bil är det ofta lönsamt att ta en bil med M-sportpaket. Trots att bilen är dyrare till en början är det alltid lättare att sälja en sådan bil. Fyrhjulsdriften xDrive höjer priset lite mer det också, och gör bilen mer lättsåld och attrativ. Touringmodeller ligger i regel högre i pris än sedaner.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester