Guide: Köpa begagnad Volvo V60 – folklig favorit

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en begagnad Volvo V60. Volvo är Sveriges mest populära och sålda bilmärke – även på begagnatmarknaden gör märket succé. Även om Volvos bilar ofta är bra i grunden finns det fortfarande vissa problem du bör se upp för när du köper en begagnad Volvo V60 

Volvos succé de senaste åren med ständigt nya försäljningsrekord inleddes egentligen 2015. Då hade Volvo XC90 och den nya SPA-plattformen premiär och Volvos bilar fick ett stort lyft i design och köregenskaper. Efter den framgångsrika stora SUV:en har den kommit ännu fler nya modeller från märket, däribland S90/V90, XC60, XC40 och inte minst V60 som vi skriver om här.

Volvo V70 var länge biltillverkarens flaggskepp som den mest sålda bilmodellen i Sverige under många år. Men efter 1,2 miljoner exemplar lade Volvo ner kundfavoriten och började fokusera på V90. Modellen blev inte en lika stor succé då den ansågs vara för stor för många av köparna. Den egentliga ersättaren till V70 kom 2018 i form av Volvo V60. Sedan lanseringen har den legat högt i försäljningstoppen och tagit över tronen V90. De senaste åren har den dock fått se sig passerad av flera elbilar och lillebror XC40. Men på begagnatmarknaden är den en favorit för många. 

Modellen Volvo V60

V60 bygger på samma SPA-plattform som används i XC60, V90 och XC90. Plattformen är en stor anledning till bilens fina köregenskaper och relativt höga komfort. Det inte svårt att jämföra V60 med tyska konkurrenter från Audi, BMW och Mercedes, något som var otänkbart tidigare. 

Innerutrymmena kanske inte är på Volkswagen Passats nivå, men de är fullt dugliga ändå. Om man jämför med Audi A4 och BMW 3-serien har V60 större utrymmen. För en barnfamilj eller en person med en hobby, till exempel Golf, som kräver mycket plats är bilen därför perfekt. Cross-Country varianten med dieselmotor och fyrhjulsdrift är den som är allra mest populär hos köparna och betingar ett högt andrahandsvärde. 

Motorer begagnad Volvo V60

Motorerna för V60 har inte haft några stora problem som stuckit ut. Bensinvarianten går tystare och mjukare än dieseln, men desto mer törstig. T5-motorn ger V60 226 hästkrafter och ger bilen pigga prestanda. Om du kör mycket och längre sträckor bör du titta på dieselvarianten. Även om den knattrar lite mer och bensinverisonen går mjukare i låga farter är dieseln bättre ur ett ekonomiskt perspektiv. 

Problem begagnad Volvo V60

Ett problem för V60 är att den har återkallats för är autobromsen, därför bör du ta en extra titt att det är åtgärdat innan ditt köp. V60-modellen var sist ut på SPA-plattformen när den lanserades 2018. Därför fick Volvo bort de flesta barnsjukdomar som tidigare uppstått och många V60:or har inte gått så långt ännu, vilket gör det svårt att bedöma kvaliteten på bilen med ett längre miltal. Vissa äldre modeller byggda på samma plattform har börjat få rostproblem, så undersök noga att den V60 du tittar på inte har begynnande rostangrepp.

Ekonomi begagnad Volvo V60

Bilen är troligen den Volvomodell som ger dig som köpare den bästa totalekonomin. De billigaste exemplaren du hittar på begagnatmarknaden ligger förmodligen på strax under 200 000 kronor. Cross Country-modellen värderas högre och börjar runt 240 000 kronor för en långmilare. Volvo har dyra servicekostnader, men du bör kunna förvänta dig låga ägandekostnader. Årsservicen ligger runt 6000 kronor. 

Saker att hålla utkik efter när man ska köpa bilen är vinterhjul som ingår i köpet, att den har bränslevärmare och det större teknikpaketet vilket gör den trevligare att köra långt med.

Läs mer om Volvo

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester