Köpa begagnad VW Golf – guide med goda råd

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en begagnad Volkswagen Golf. På begagnatmarknaden är VW Golf alltid i toppen. För de flesta svenskarna har Golf en perfekt storlek som med sin pålitlighet har överkomliga ägarkostnader. 

Sedan år 1948 när den klassiska Bubblan introducerades har det sålts över en miljon Volkswagen i Sverige. Den modell som varit och blivit mest populär från den tyska giganten är VW Golf. Inte ens “dieselgate” för nio år sedan lyckades få ner intresset för modellen. 

Varje månad säljs tusentals begagnade VW Golf i Sverige. Bilen som passar både familjen och par är i dag den populäraste begagnade bilen i Sverige. Åtta olika modellgenerationer finns av Golfen sedan den introducerades 1974, i dagarna är det exakt 50 år sedan den första Golfen tillverkades i Wolfsburg. Denna guide har lagt sitt fokus på den sjunde generationen som introducerades 2013 och såldes fram till 2020. 
LÄS OCKSÅ: Köpa begagnad Volvo XC60

Modellen: VW Golf

På det stora hela är Golf en trygg och pålitlig modell, men det finns saker som du bör se upp för. Motorer och drivlinor finns det ett stort utbud av så för att det ska bli rätt måste du hitta den som passar just för dig. Tidigare hade VW problem med DSG-växellådor och kamkedjor, men under de senare åren har kvaliteten blivit mycket bättre.

Den sjunde modellen som vi ska ta en närmare titt är nästan minst lika bra som den åttonde som kom ut 2023. Bilen har samma MQB-bottenplatta som den senare generationen och det gör att den får liknande vägegenskaper. Den åttonde generationen har dock en mer utvecklad elektronik. Annars när det kommer till det tekniska har de samma hjulupphängningar, växellådor och motorer.

För den som har en större familj eller en hobby som kräver mycket plats kan det vara smart att välja sportscombin. Annars räcker en vanlig Golf gott och väl. Bilen är bra på det mesta och den kommer förmodligen hålla längre ifall du undviker farorna vid köpet. 

Motorer begagnad VW Golf

I Alltrack-utförande har Golf 184 hk,fyrhjulsdrift och är på grund av sin lätta körstil en fantastisk dragbil. När du ska välja vilken drivlina du vill ha kommer du att översvämmas av alternativ. Bensin, diesel, laddhybrid och el finns alla och den som bestämmer är du själv. R-versionen har från 110 hk till 300 hk. Den som flest brukar välja är den trecylindriga TSI-motorn på 110 hk. Enlitersturbon är både bensinsnål och väldigt skön i vardaglig körning. 

Laddhybriden GTE kommer med över 200 hk, men här saknas räckvidd, då den endast ligger på 35 kilometer. Under ett tag var det många som inte vågade köpa Volkswagen TDI på grund av deras diesel. Trots detta finns ett flertal 105, 110, 150 och 184 hästkrafter till Golfen. 

Problem begagnad VW Golf

De största farorna finns på de äldre bilarna från 2012-2014. De exemplaren du ska vara extra försiktig med är den gamla motorvarianter 1.2 TSI och 1.4 TSI med kamkedja. Kedjan kan kugga över vilket oftast resulterar i ett total motorras. Det brukar ofta landa på en saftig kostnad. 

Alla fel på bilen är dyra att åtgärda. Därför är det extra viktigt att kolla noga innan du köper att bilen verkar okej. Några saker du kan ta en extra titt på är motorlampan som inte får vara tänd trots inga fel.Strul med parkeringssensorerna, handbromsen och pekskärmen är också vanligt. DSG-lådorna var ett problem fram till 2012 för Volkswagen, men det är värt att testköra för att se ifall den växlar mjukt och fint. 

Ekonomi begagnad VW Golf

En vettig VW Golf får du i dag för 150 000 kronor. Oftast ligger priset lite högre än de konkurrerande kompaktbilar, men i slutändan hamnar oftast ägarekostnaderna på ett lägre  pris. För över 100 000 kronor kan du få en Golf som gått drygt 6 000 mil. Men ifall du väljer att spendera ännu mer får du en mer välskött bil som är servad. Då kan du nog också se fram emot lägre ägarkostnader. Om du ligger mycket ute på vägarna eller har ett jobb som kräver det är TDI det snålaste och bästa alternativet för dig. 

Olika modeller när du ska köpa begagnad Golf

Utbudet är enormt av VW Golf och det kommer alltid att finnas en motor och utrustning som passar just vad du behöver. Därför är det extra viktigt att lägga ner tiden innan köpet för att se till att känns rätt för dig. En bra sak brukar vara ifall bilen tidigare bara haft en ägare. Laddhybriden GTE är dyr framförallt i förhållande till den tveksamma räckvidd. GTI och Golf R är roliga att köra, men dyra i sin försäkring. Den mest prisvärda är för de flesta motorn TSI 150.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester