Guide: Köpa begagnad Volvo XC60 

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en äldre Volvo XC60. Modellen ger mycket bil för lite pengar. SUV:en har sålts i över två miljoner exemplar och är Volvos största succé i modern tid. 

Bara Volvo 240 har sålt bättre än Volvo XC60 som passerade i juni 2022 två miljoner sålda bilar i världen. Bilen som gjort enorm succé är även starkt älskad av sina kunder i Sverige och resten av världen. Bilen visades upp första gången som konceptbil 2007 och året efter premiärvisades den första generationen av XC60. I Europa blev modellen den bäst säljande premium-SUV:en i sin storleksklass och i Sverige blev den en nationell hit som den mest sålda bilmodellen.

På begagnademarknaden är fortfarande första generationen av Volvo XC60, som tillverkades mellan 2008 och 2017 omåttligt populär. Det är inte särskilt konstigt med tanke på de egenskaperna den erbjuder. Rymlig, trygg, säkra köregenskaper och bra kvalitet är något XC60 kan bocka av på alla punkter.
LÄS OCKSÅ: Köpa begagnad VW Golf

Modellen Volvo XC60

När Volvo XC60 lanserades var tanken att den skulle vara ett mindre alternativ till Volvo XC90. XC60 är en modell som är bra på det mesta. Bilen är trygg att köra och vägegenskaperna står sig bra än idag. Med en hög ergonomi där stolarna håller minst samma klass som Volvobilarna som släpps idag kommer du aldrig få ont i ryggen av de längre sträckorna. 

Du kommer inte heller att störas av en bullrig miljö då XC60 erbjuder en tyst och komfortabel åktur. Om du har en stor familj eller ett intresse som kräver mycket utrymme är denna bil en perfekt match! Bagageutrymmet är stort och rymligt så du aldrig ska behöva brottas med väskor i baksätet. 

En av de få nackdelar med XC60 är dess pålitliga, men ganska törstiga femcylindriga dieselmotor. Samtidigt är den stark och kommer sällan att svika dig. Du som förare eller passagerare kommer sitta högt upp i bilen och ha en perfekt sikt över vägen. 

2013 kom det stora förändringar till modellen och utanpå fixades grillen,strålkastarna och bakljusen och en del av yttre svart beklädnad togs bort. Även inne i bilen kom många uppdateringar där du även fick med en sprillans ny 7,0-tums display. 

Motorer begagnad Volvo XC60

Volvo XC60 kommer vanligtvis med automatlåda och en femcylindrig dieselmotor om den köps i Sverige. Ifall att du föredrar bensin går det att få tag på en sexcylindrig bensinmotor variant, den är dock mycket dyrare i drift då motorn är ännu törstigare än sin diesel namne. På begagnatmarknaden finns XC60 med framhjulsdrift och ska ligga på ett lägre pris än XC60 med fyrhjulsdrift av Haldextyp. 

Motoralternativen finns i flera exempel, men är svåra att skilja på helt då de bytt namn under årens gång. Här kommer ett försök att reda ut kruxet i alla fall.  D3 Drive är en 163 hästkrafter ekonomimotor på två liter som var ett miljöbil alternativ. En större variant med en femcylindrig motor på 2,4 liter går också under namnet D3. Dens 181 hästkrafter upplevs lite starkare. Denna större motor har också fått namnet D4 på några av årsmodellerna. 

Det finns även en D5-motor som finns med 185, 205 och 215 hästkrafter. Vilken av hästkrafterna som används beror på vilken årsmodell du hittat bilen i. På de äldsta modellerna finns även 2,4 D som oftast har 163 hästkrafter. Alla dessa nämnda motorerna är femcylindriga. Precis som de tidigare motorerna är de pålitliga och kommer med mycket styrka, men är samtidigt törstiga att köra. 

Problem begagnad Volvo XC60

Eftersom första generationen Volvo XC60 producerades för minst 8 år sedan kan det vara så att man får räkna med en del reparationer och underhållsbehov. Bilen är på det stora hela en välbyggd modell som är bra på mycket. Några av XC60:s vanligaste förekommande problem handlar främst om motorns fläktkontrollmodul, vilket kan ge bekymmer med luftkonditioneringen eller för hög kylvätsketemperatur. I enstaka fall har det förekommit bränsleläckage. Även servostyrningen kan läcka och då försvinner servoverkan. Om du är ute på vägen och plötsligt hör hur det skramlar från framvagnen kan det vara dags att byta länkarmbussningarna framtill. 
Precis som på de flesta bilar ska kamremmen också bytas på Volvos motorer, kontrollera före köpet när det är gjort, då det är en dyr underhållskostnad. Många av de femcylindriga motorerna har ett rekommenderat intervall på 18 000 mil eller tio år.

Ekonomi begagnad Volvo XC60

En bättre och tryggare familjebil för ett pris under 150 000 kronor är svårt att hitta på marknaden idag. I de bästa fallen kan du hitta en bil som bara är 10 år för det priset. Ifall du har mer pengar att spendera kan du välja den lite dyrare varianten XC60 Classic-modell för ett pris runt 250 000 kronor. 

Bilen drar mycket diesel så mer tankning än en vanlig kombi kommer det att bli. Volvo XC60 har relativt höga servicekostnader och ifall du måste byta kamremmen kan det kosta uppåt 8000 kronor. Som tur är brukar det behövas göras runt 18 000  mil eller 10 år, men det är värt att kolla upp innan.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester