Topplistan avslöjar: Elbilar har slutat öka – fler väljer laddhybrider i stället

Laddbara bilar ökar kraftigt i Sverige i år – hittills är mer än var fjärde såld bil en laddhybrid eller elbil. 
Elbilarnas ökning har stannat av – medan laddhybrider ökar med 170 procent. 
Här är 20-i-topp listan över de elektrifierade bilarna som säljer bäst i år. 

Nybilsförsäljningen i Sverige har backat under 2020 i spåren av coronakrisen, men de laddbara bilarna går mot strömmen och ökar kraftigt. Förra året var var tionde ny bil som såldes laddbar, i år är det mer än var fjärde. Anledningen är enkel: Laddbilarna ger stora skattelättnader som förmånsbilar. 

CarUp har analyserat Bil Swedens nya statistik och kan berätta att de helt elektriska bilarna endast ökade med en enda procent i juni. I stället är det laddhybriderna som står för hela ökningen, upp 170 procent på ett år. I juni såldes det 4694 laddhybrider, men endast 1697 elbilar. Anledningen är enkel: Laddhybrider ger samma skattelättnad som en elbil, och många tycker det är besvärligt att stanna och ladda bilen på långresor. Dessutom är en laddhybrid fortfarande billigare än en helt elektrisk bil. Siffrorna innebär att elbilarnas andel av de laddbara bilarna gått ner från 49 procent till 26,5 procent.

Den stora vinnaren i år är Volvo som ökar kraftigt med alla sina laddhybrid-modeller. Bland elbbilarna är det Audi E-tron som tagit marknadsandelar.

10-i-topp-listan, laddbara bilarna som säljer bäst i år

 1. Volvo V60 Laddhybrid
  Sveriges mest sålda bil alla kategorier är även den mest sålda laddbara bilen. Volvo V60 kostar över en halv miljon kronor som laddhybrid, men är billig att äga för den som har den som förmånsbil.
  Antal sålda i år: 3204
  Antal sålda i juni: 748
  Förändring i juni: +544%
 2. Volkswagen Passat GTE Laddhybrid
  En verklig tjänstebilsfavorit. Efter att ha varit borta från marknaden något år kom Passat GTE tillbaka ifjol höstas. En stor del av Passaterna som säljs i Sverige är GTE-laddhybrider. Ett prisvärt alternativt som hamnar under en halv miljon.
  Antal sålda i år: 2564
  Antal sålda i juni: 476
  Förändring i juni: – såldes ej 2019.
 3. Kia Optima Laddhybrid
  Kia flyttar fram sina positioner på den svenska bilmarknaden hela tiden och Optima har blivit populär både bland privatpersoner och de som har förmånsbil. Modellen har ökat sett över hela året, men tappade i juni.
  Antal sålda i år: 2029
  Antal sålda i juni: 297
  Förändring i juni: -26%
 4. Kia Niro Plug-in Hybrid
  Kias kompakta suv har blivit en storsäljare som förmånsbil, men även en del privatpersoner väljer den prisvärda laddhybriden. Men bilen har faktiskt tappat en del försäljning jämfört med förra året, det kan dock bero på coronapandemin.
  Antal sålda i år: 1877
  Antal sålda i juni: 287
  Förändring i juni: -30%
 5. Volvo XC60 Laddhybrid
  Volvo XC60 är märkets bäst säljande modell i världen, det är bara i Sverige som fler väljer kombin V60. Som laddhybrid kostar XC60 närmare 600.000 kr i billigaste varianten, men den säljer ändå bra som förmånsbil. Privatbilister har än så länge svårt att räkna hem merkostnaden för laddhybriden. Ökningen för modellen är otrolig, men ifjol hade Volvo svårt att leverera laddhybrider.
  Antal sålda i år: 1782
  Antal sålda i juni: 807
  Förändring i juni: +797%
 6. Tesla Model 3 Elbil
  Sveriges mest sålda elbil är precis som förra året Teslas instegsmodell Model 3. Trots att bilen kostar strax under 600 000 kr i sitt enklaste utförande har 1706 svenskar köpt en Model 3 i år. Det är dock en rejäl minskning mot fjol, vilket beror på att många då köade för bilen.
  Antal sålda i år: 1706
  Antal sålda i juni: 312
  Förändring i juni: -40%
 7. Mitsubishi Outlander Laddhybrid
  Tidigare var Outlander ganska ensam på laddhybridmarknaden, men modellen har fått konkurrens och börjar bli lite till åren. Ändå håller den ställningarna och har sålt bra även i år. Den har dock tappat 1000 bilar i försäljning. Det kommer snart en ny modell, vilket kan vara en förklaring.
  Antal sålda bilar i år: 1651
  Antal sålda i juni: 181
  Förändring i juni: -59%
 8. Volvo S90/V90 Laddhybrid
  Volvo stora sedan och kombi är en favorit på tjänstebilsmarknaden, även om den hamnat i skuggan av jättesuccén V60 senaste åren. Som laddhybrid har V90 dock ökat kraftigt i år när Volvo fått fart på leveranserna.
  Antal sålda bilar i år: 1144
  Antal sålda i juni: 297
  Förändring i juni: +1088%
 9. Renault Zoe Elbil
  Zoe är Sveriges näst mest sålda elbil och Renault har tagit försäljning med förmånliga privatleasingerbjudanden. För många kan elbilen bli billigare än motsvarande bensindrivna Renault Clio. Dock har bilen tappat lite försäljning jämfört med förra året, men Renaults fabriker har stått stilla.
  Antal sålda bilar i år: 1137
  Antal sålda i juni: 299
  Förändring i juni: +30%
 10. Audi E-tron Elbil
  Att stora Audi E-tron som kostar över 700 000 kr i sitt allra enklaste utförande är Sveriges tredje mest sålda elbil är inget annat än en sensation. Audi har varit progressiva med sina erbjudanden på E-tron och det har gett resultat. Det är också en modell som rosats i testerna, även om räckvidden är kortare än Teslas. I Norge är det den mest sålda bilmodellen, alla kategorier.
  Antal sålda bilar i år: 1035
  Antal sålda i juni: 202
  Förändring i juni: +169%

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester