Guide: Köpa begagnad Volkswagen Passat

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en begagnad Volkswagen Passat. Modellen utmanar ständigt Volvo om tronen som Sveriges populäraste familje- och tjänstebil. Passat är driftsäker, men har vissa problem du bör se upp för. 

Det är ingen ovanlighet att se en Passat på de svenska vägarna då det är den tredje vanligaste bilen i landet. Modellen har minst sagt gjort succé i Sverige sedan den lanserades 1974. I dag är vi inne på den åttonde generationen av kärran som har blivit till en lyxbil i jämförelse med den första bilen som kom på 70-talet. 

VW-modeller har alltid varit populära på begagnatmarknaden och Passat är inget undantag. Modellen har alltid varit något av en drömbil för familjer med sitt enorma utrymme. Ägarkostnaderna är också överkomliga för de flesta trots bilens utrymmen. 

Volkswagen har haft en plats i den svenska folksjälen sedan Bubblan introducerades 1948. Bara i Sverige har det sålts över en miljon Volkswagenbilar. VW:s Golf är den populäraste modellen, men strax därefter kommer Passat. I den här guiden ska vi gå igenom den åttonde generationen som lanserades 2014 och fick en större uppdatering 2019, som även går att köpa ny. 

Modell: Volkswagen Passat Generation 8 2014- 

Passat kommer i en kombimodell som är väldigt populär i Sverige och en sedanmodell. Kombimodellen byggs på en så kallad MQB-platform precis som VW:s Golf, men Passat är mycket större och rymligare. Bilens utrymme finns det inte mycket att klaga på. I kombimodellen finns det plats både bak och fram för husdjur, barnvagnar eller en hobby som kräver det. 

Förutom stort utrymme erbjuder modellen en bra komfort och lägre ägandekostnader än motsvarande bilar hos rivalmärken som Volvo. En förklaring till varför bilen är så populär i Sverige ligger kanske i kärrans DSG-automat och fyrhjulsdrift. Det är en gyllene kombination som gör Passat trygg och lättkörd på de halaste vägarna. 

Motorer begagnad Volkswagen Passat

När du ska välja motor finns det ett brett utbud så här får du vara hur petig du vill. 245 hästkrafter får du från laddhybriden GTE som nu på senaste tiden börjat visa sig på begagnatmarknaden. Bara på en laddning kommer du 40 km, vilket gör bilen perfekt för dig som har nära till det mesta men gillar att köra. 

Passat populäraste motor är dieseln 2.0 TDI 150 som har 150 hästkrafter. Där finns alternativet 2.0 TDI 190 som utökar bilens prestanda utan att den blir mer törstig. Bilar som byggdes före 2015 kan få en frivillig dieselåterkallase på grund av Dieselgate. Vad som menas med detta är att bilen ska vara ombyggd av VW, utan en kostnad för kunden. 

Bensinmotor finns och kallas då 1.5 TSI 150. Den har blivit allt vanligare de senaste åren. Nackdelen med denna motor är att den drar mer än dieseln. Samtidigt är diesel dyrare just nu så kostnaderna går rätt jämnt ut. 

Vanliga problem begagnad Volkswagen Passat

De första årgångarna av denna generation av Passat kan ha en kamkedja på 1.4 TSI-motorn, en sån kedja kan kugga över och orsaka dyra motorskador. På de senare modellerna är kedjan utbytt mot en kamrem som håller mycket bättre. 

DSG-lådorna på Passat är mycket bättre än de har varit innan. Växellådorna har väldigt sällan problem utan de vanligaste felen hittar man ofta i samband med elektroniken. Därför bör du alltid ta en extra titt när du ska testa bilen du är intresserad av så alla knappar och finesser faktiskt fungerar. Felet kan verka litet i stunden, men kan bli en dyr historia på det stora hela. 

Ekonomi begagnad Volkswagen Passat

Vill du få folks blickar på stan är Passat kanske inte rätt bil för dig. Modellen ger istället en pålitlig bil med stort utrymme och helt normala ägandekostnader. Egenskaperna Passat erbjuder är svårt att hitta på begagnatmarknaden för ett likadant pris. 

Utbudet på modellen är minst sagt enormt. Efterfrågan är stor den med, men inte lika som vissa andra bilar. För dig som köpare är det ett stort plus då det gör det lättare att få ett vettigare pris. För lite över 200 000 kronor kan du hitta en fyrhjulsdriven Passat med dieselmotor på 190 hästkrafter som bara gått 5000 mil. Om du är intresserad av ett lägre pris med högre miltal får du alltid ha i åtanke att risken för fel är större och totalkostnaden kan bli högre.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester