Guide: Köpa begagnad Volvo V40 – sparbössan

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en begagnad Volvo V40. Med ett stort utbud på den svenska begagnatmarknaden är V40 populär i sitt mindre segment tack vare sina storbilsegenskaper och goda totalekonomi. Men det finns saker du bör se upp med fall du ska köpa en begagnad Volvo V40. 

2019 valde Volvo att lägga ner V40 trots att modellen var populär i hela Europa. Biltillverkaren ville satsa på större bilar som skulle generera mer pengar. När V40 skulle få en efterträdare gjordes planerna om och i stället lanserades den som Polestar 2. Först nu har V40 fått en efterträdare i form av nya elbilen Volvo EX30.

När andra generationen av Volvo V40 debuterade 2012 tog den en pallplats i den prestigefyllda tävlingen Årets Bil 2013. Vinnaren blev V40:s största utmanare: VW Golf. Utrymmesmässigt har V40 ungefär lika stora ytor som Golf, men de flesta uppskattar bilen för dess storbilsegenskaper, krocksäkerhet och sköna stolar som är densamma som i mer fullvuxna Volvobilar.

En annan stor fördel med V40 som med många andra Volvomodeller är det enorma utbudet som finns på den svenska marknaden. En V40 Cross Country kan du i superskick köpa för ett pris runt 250 000 kronor. Eller om du är mer sugen på ett billigare alternativ finns äldre bilar för under 100 000 kronor. Nu ska vi ta en närmare titt på den hyllade andra generationen av V40. 

Modell begagnad Volvo V40

När modellen lanserades 2012 var det den minsta bil Volvo tagit fram sedan C30-serien. Trots att V40 är byggd på samma plattform som en Ford Focus har den inte tappat det kända Volvoformatet. 

V40 är ingen rymlig familjebil på grund av sitt trånga baksäte. Däremot är framstolarna fyllda med komfort som inger en storbilskänsla. Om du har en hobby som kräver mycket utrymme är denna modell kanske inte för dig, då bagageutrymmet inte erbjuder de största ytorna. 

2017 var ett viktigt år för V40 då modellen fick ett facelift och då introducerades Tors Hammar-lyktorna som de större Volvobilarna bär. V40 är kanske inte den roligaste bilen att köra, men erbjuder en stor trygghet på vägarna. 

Motorer begagnad Volvo V40

När det kommer till motorer finns det många alternativ när det gäller både diesel och bensin. Bland V40:s diesel utbud är den mer snåla D2 på 120 hk vanlig. Den fungerar bra, men tillhör en av de långsammare varianterna. D3 med 150 hk är ett roligare val och med D4-motorn på 190 hk blir bilen riktigt pigg. 

Bland bensin alternativen erbjuds först T2 med 120 hk som är snål och allmänt bra. En piggare variant är  T3 som erbjuder 152 hk och den piggaste av dem alla är nog T4 med 190 hk. Om du skulle vilja ha en mer sportig variant finns även T5 med en femcylindrig turbomotor på 245 hk och fyrhjulsdrift. Med den varianten får du en riktigt snabb bil med sportig känsla. 

Om du kör ofta längre sträckor bör du alltid välja en dieselmotor, då bensinare generellt är mycket törstigare. Detta gäller i synnerhet sedan priset på dieselbränsle sänktes. Många av de äldre dieslarna har dessutom riktigt låg skatt. Som köpare har du även valmöjligheten att välja mellan en sexväxlad manuell eller åttastegad Geartronic automatlåda till de flesta möjliga motoralternativ. 

Problem begagnad Volvo V40

Generellt är kvaliteten bra hos Volvo V40, men som med alla bilar finns det saker du bör se upp för. Dörrarna kan ha en sämre passform på de första årsmodellerna, så var extra noga att titta på det när du provkör bilen. Ett annat problem ägare till V40:or som gått långt haft är att det förekommer lacksläpp och rostangrepp i nederkanten på skärmarna där grus sprutas upp från hjulen. 

Det allvarligaste problemet du ska akta dig för är fel på låskistorna. V40:s dörrar kan gå i baklås framförallt vid kyligare väder. Främst är det bakdörrarna som drabbas och då går det varken att öppna dem inifrån eller utifrån. De flesta ägarna får hjälp med låsen på garanti eller goodwill av Volvo, men det är alltid värt att dubbelkolla extra noga. Om du själv måste betala för bytet kan det kosta flera tusen kronor. 

Ekonomi begagnad Volvo V40

För ett pris på strax under 100 000 kronor kan du få ett bra exemplar av Volvo V40. Modellen erbjuder mycket för pengarna och ägandekostnaderna blir låga och bilen kan bli rena sparbössan. Detta trots att Volvos originalservice är rätt dyr, men ofta finns billigare alternativ för äldre årsmodeller.

Dessutom drar inte bilen jättemycket, framförallt om du väljer en dieselvariant. Värdet på begagnade V40:or har också varit stabilt under flera års tid. Om du vill ha en familjebil som inte kräver fem enorma sittplatser är V40 perfekt för dig. Med T5 versionen får du en prestandabil för ganska marginella pengar.
LÄS MER: