Frontalkrockar med långtradaren – allt fastnar på dramatiska filmen

Här är den otäcka kraschvideon som har fått 100-tals att hylla Volvos säkerhet. 
Föraren stiger ut oskadd ur sin XC90 och SMS:ar efter en svår frontalkrock med en långtradare. 
Ingen människa någonsin har dött i en Volvo XC90, enligt tidigare statistik från flera länder.

Den tidigare generationen av Volvo XC90 har vid flera tillfällen bevisat att den är en av världens säkraste bilmodeller. 2012 utsågs den till världens säkraste SUV trots att  modellen då var så gammal som tio år. Flera länder, bland annat USA och Storbritannien har kommit med rapporter som visar att ingen människa omkommit i en Volvo XC90. 

Nu har en otäck krockvideo ur verkliga livet släppts på Youtube, som visar att krocktesterna och statistiken inte verkar ljuga.

Allt hände på en väg utanför Riga i Lettland i början av 2020. En långtradare kör över på fel sida vägen. Volvoföraren är chanslös att undvika en frontalkrock i full hastighet. Kraschen blir våldsam och långtradaren slungar bilen bakåt tiotals meter efter kollisionen. 

Det borde ha inneburit en säker död för förare, men han inte bara överlevde, utan efter olyckan står han vid sin XC90 och skickar SMS. Och en stund senare intervjuas han av lettisk tv.

Enligt uppgifter i lokala tidningar så försökte föraren av lastbilen skylla på att han väjde för Volvon som ska ha gjort en olaglig omkörning. Men en kamera i en bil bakom avslöjar lögnen. Efter en lång utredning dömdes han till vårdslöshet i trafik, troligen hade han somnat. 

Föraren Maxim klarar sig mirakulöst utan några synbara skador.

– Jag gjorde inga manövrer.. Plötsligt gick lastbilen över i mitt körfält. Jag har inget annat val än att försöka undvika en kollision genom att köra i utkanten, säger Maxim, mannen som körde Volvo XC90:n, i en tv-intervju direkt efter olyckan.

Två studier som har släppts hävdar att ingen någonsin dött i en Volvo XC90. 2016 gick Storbritannien ut med en rapport som visar att inga dödsolyckor inträffade under 2004-2016 med modellen som sålts i 70 000 exemplar i landet. 

Även amerikanska säkerhetsinstitutet IIHS har släppt en rapport 2015 som visade att ingen dödats i USA i en Volvo XC90. Enligt IIHS fanns det flera bilmodeller utan dödsolyckor 2015: Volvo XC90, Audi A4, Kia Sorento, Lexus RX 350, Mercedes GL och Subaru Legacy och Volvo XC90. Vid Folksams utvärdering av verkliga olyckor i Sverige har XC90 tidigare klassats som säkrats, men fick senast se sig passerad av Toyota RAV4.

LÄS MER: SVENSKE PETERS BYGGE: EN VOLVO MED LAMBORGHIINI-MOTOR

Köp din volvo xc90 online

Senaste nytt