Elbilarna med störst rabatter – upp till 100 000 kr

Hela 14 av 20 elbilar säljs nu med stora rabatter, uppger Dagens Industri. Störst är rabatterna hos Cupra, Kia, Volvo och Volkswagen – upp till 100 000 kronor. 

Trots Teslas stora prissänkningar har många bilmärken valt att ligga kvar med sina gamla prislistor med högre priser än Tesla. Ett undantag är Ford som sänkt listpriserna med 95 000 kronor på Mustang Mach-E. För att få bilarna sålda tvingas nu bilmärkena som valt att ligga kvar med högre priser att ge stora rabatter till köparna. En ny kartläggning av DI.se visar att rabatterna vuxit till i vissa fall 100 000 kronor. 

De elektriska bilmodeller som enligt DI säljs med största rabatterna just nu Kia Niro EV som säljs med en rabatt på 100 000 kronor. Den större modellen Kia EV6 har enligt DI en rabatt på 80 000 kronor. Volkswagen ID.3 säljs med en rabatt på 80 000 kronor, en närmare kontroll visar dock att det handlar om den utgående modellen. Volvo XC40 Recharge säljs med en rabatt på 48 000 kronor just nu. Cupra Born, som är snarlik Volkswagen ID.3, rabatteras med 50 000 kronor.

BYD Atto 3 har ett högt satt listpris, men lockar med lågt privatleasingpris.

Vissa märken har små eller inga rabatter på priset vid köp, istället lockar de med väldigt attraktiva priser på privatleasing i förhållande till vad det kostar att finansiera bilen med ett billån. Till exempel kan du privatleasa en Volkswagen ID.4 för 5639 kronor, en månadskostnad som är svår att konkurrera med om du ska låna till bilen. Kinesiska BYD Atto 3 har ett listpris på över 500 000 kronor, men privatleasingen är oproportionerligt billig jämfört med listpriset, 3395 kronor i månaden är kostnaden just nu. 

Enligt branschorganisationen Motormännen så är nedsatta priser och kampanjer det nya normala. 
– Vi har en inflation och en kronkurs som grävt ur folks besparingar och köpkraft så att det nu finns kampanjer på elbilar är nog mer ett normalläge i bilhandel, säger Klas Silfvenius, bilhandelsansvarig på Motormännen, till DI

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester