Dömde ut Teslas strategi – nu sänker VW priser ändå

Volkswagen lovade att inte sänka priset på sina elbilar och dömde ut den som en dum strategi. 
– Att istället fortsätta tillverka fler bilar och minska priset för att hålla uppe efterfrågan få folk att köpa dem, det är katastrof, sade vd Thomas Schäfer i en intervju med Carup. 
Nu har Volkswagen ändå sänkt priserna på nya varianter av sina elbilar. 

Strax före jul gick Volkswagen i Sverige ut och införde nya billigare versioner och nya priser för ID.3, ID.4 och ID.5. Nu står det klar att även andra europeiska länder fått nya versioner med lägre priser. Trots att både koncernchefen Oliver Blume och märkes-vd:n Thomas Schäfer dömt ut strategin med priskrig sänks nu prisnivåerna på Volkswagens elbilar i hela Europa.
– Det innebär att alla kunder som köpt bilarna förlorar oerhört mycket pengar, det slår även mot företagets marginaler, sade Thomas Schäfer i en intervju med Carup. 

Storsäljaren ID.4 hade tidigare ett listpris från  586 900 kronor. Nu går den att köpa i en Edition-version med utrustning för 58 000 kronor till priset 558 500 kronor. Det innebär en prissänkning på 86 400 kronor jämfört med tidigare. Dessutom finns en ny instegsversion med plåtfälgar som kostar från 512 900 kronor. I Tyskland har ID.4 prissänkts till 32 600 euro.

När vi intervjuade VW-chefen Thomas Schäfer i november dömde han ut Teslas strategi med prissänkningar. 1,5 månad senare har Volkswagen sänkte prisernsa kraftigt i hela Europa.

För att göra prissänkningen svårare att genomskåda har dock Volkswagen behållit versionen för 586 900 kronor i prislistan fast den är ett sämre köp än den mer välutrustade Edition-modellen. Förvirrande nog för kunderna finns det 11 olika versioner i konfiguration och prislistan. Varav många är ett dåligt val för köparna och bara ett alibi för att låtsas att priset inte sänkts.
– Med vår tydliga prisstrategi fortsätter vi att främst fokusera på kvaliteten och attraktiviteten hos våra produkter, uppger en talesperson för Volkswagen till Automotive News Europe.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester