Ny stor svensk batterifabrik går i graven

En enorm svensk batterifabrik läggs ner innan den ens har öppnat. Texel Energy tvingas avblåsa sin jättesatsning som skulle ha gett 6000 jobb.
– Vi har hela tiden sagt att vi behöver någon form av statligt investeringsstöd för att kunna genomföra ett så pass stort fabriksprojekt, säger Lars Jacobsson, Texel Energys vd, till Sydsvenskan.

Göteborgsbaserade Texel Energy har utvecklat en teknik som är betydligt billigare att framställa än litiumbatterier, samtidigt som batterierna inte förlorar sin kapacitet vid upprepade laddcykler. Batterierna är dessutom återvinningsbara och innehåller inte litium eller kobolt och är tänkta för att utrustas i färjor, bussar, lastbilar och storskalig energilagring.

Texel har sedan 2021 haft planer på att öppna en stor batterifabrik i Malmö och fick redan ett år senare 50 000 kvadratmeter markreservat av tekniska nämnden i Malmö. Företaget hade dessutom planer på att utöka verksamhetsytan till 200 000 kvadratmeter och hoppades att fabriken skulle generera 2000 nyanställningar till en början och uppemot 6000 arbetstillfällen längre fram, skriver NU.se.

Northvolts fabrik i Skellefteå har delvis lagts på is. Nu ställer Texel in sin stora batterifabrik i Malmö.

Men så blev inte fallet och Texel lyckades inte fullfölja sina planer och i oktober förra året löpte tidsfristen ut och markreservationen där fabriken skulle ligga upphävdes.
– Företaget befinner sig fortfarande i en utvecklingsfas, och min bild av det hela är att man inte har varit tillräckligt beredda att köra en så pass stor etablering inom den givna tidsramen för markoptionen, säger Malmös stads näringslivsdirektör, Micael Nord, till Sydsvenskan. 

Texels vd Lars Jacobsson hävdar att den främsta orsaken bakom de förändrade planerna med fabrikken främst berodde på osäkerheten kring finansieringen.
– Den svenska staten har exempelvis lagt enorma pengar på att stötta Northvolt som utvecklar litiumbatterier, som idag visar sig inte var en så värst genomtänkt satsning. När man då bränner allt krut på litiumbatterier, som tros vara den allena rådande tekniken i all evighet, så blir det inte mycket resurser kvar för aktörer som utvecklar annan teknologi, säger han, till Sydsvenskan.

I stället kommer energiföretaget att bygga en motsvarande batterifabrik i USA där företaget har ett dotterbolag. Texel har även utvecklat delar av sin teknik tillsammans med amerikanska US Department of Energy och industriministeriet i Australien.

Vad som kommer hända med de 50 000 kvadratmeterna som reserverades till Texels fabrik i Norra Hamnen i Malmö är fortfarande inte helt klarlagt. Men enligt fastighets- och gatukontoret ska det inte vara några större problem att hitta intressenter som vill ta över platsen.
LÄS MER: