Biljätten tvingas sälja sin klassiska testbana

Krisen hos Stellantis förvärras. Nu tvingas de sälja klassisk testanläggning i öknen.
– Arizona Proving Grounds är till försäljning och verksamheten kommer att upphöra vid årsskiftet, skriver företaget till Motor 1.

Chrysler köpte den här anläggningen 2006. Platsen är perfekt för att pröva nya bilar i ett varmt klimat där dammen ligger tät och letar sig in genom varje skrymsle. När företaget sedan blev en del av det nya Stellantis 2021, följde anläggningen med.

Arizona Proving Grounds ligger mitt ute i Arizonas Mojaveöknen. Härifrån är det långt till närmaste bebyggelse. Bortsett från några gamar och ökenvargar, är nästan de enda människorna som bor här kopplade till testbanan.

Stellantis har bilvärldens största portfölj av bilmärken, bland annat Peugeot, Citroën, Opel och Fiat. Vd Carlos Tavares kommer att lämna den krisdrabbade koncernen i början av 2026.

Arizona Proving Grounds består av 4000 hektar asfalterad bana. Där finns också en anläggning för aerodynamik. Här arbetar omkring 70 personer som bor där med sina familjer. Men när banan nu ska stängas och ägaren letar efter nya intressenter, kan de tvingas flytta.

– Som överenskommet under förhandlingarna 2023 kommer vi att sälja Arizona Proving Grounds och därför kommer också verksamheten att upphöra där i slutet av året. Vi har erbjudit våra anställda paketlösningar så att de kan få en mjuk övergång till annat arbete, skriver Stellantis i ett uttalande Motor 1.

Istället kommer koncernen att fortsätta använda sin testbana utanför Detroit. Chelsea Proving Grounds är inte till salu. Men duger inte för att testa bilar i väldigt varmt klimat. Men Stellantis har sagt att man löser det med att hyra in sig på Toyotas anläggning, som också ligger i Mojaveöknen.

Samtidigt är Stellantis i startgroparna att göra sig av med mer anläggningar. Ett stort kontorskomplex utanför Detroit uppges vara på väg att läggas ut till försäljning.
LÄS MER: