Elbilar ökar igen – enormt ras för bensin och diesel

Elbilarna tar revansch i EU i september och ökar med 10 procent. Bakom vändningen finns Teslas nollränta. Bensin- och dieselbilar rasade kraftigt.

Krisen på bilmarknaden vägrar att ge med sig och försäljningen sjönk med sex procent totalt sett. Elbilarna ökar dock igen på den fallande marknaden. Tillväxten blev hela 10 procent under september, visar nya siffror från branschorganisationen ACEA. Elbilarna hade en marknadsandel på 17,3 procent.

Tesla ökade sin försäljning i EU med 31 procent i september. Elon Musks märke har kört nollräntekampanj i stort sett i hela Europa – och det verkar vara en monumental succé. Nästan alla andra bilmärken minskar – så en stor andel till ökningen av elbilar är Teslas nya succé.

Volvo går precis som Tesla mot strömmen och ökade med 16 procent. Bakom uppgången finns nya elbilen Volvo EX30 som fortsätter att gå starkt.  Det enorma raset för elbilar i Tyskland har också vänt. I september noterades en uppgång på 8,7 procent jämfört med förra året. Totalt sett ligger dock elbilarna på minus i år, både i Tyskland och Europa.

Försäljningen av bensinbilar störtdyker. Totalt i EU blev minskningen 18 procent. I Frankrike var nedgången hela 32 procent och i Italien 23 procent. Dieselbilarna rasade med 23,5 procent. 
LÄS MER: