Tesla visar upp sin nya trådlösa laddning

Tesla Cybercab kommer inte bara kunna köra helt själv utan även ladda utan mänsklig hjälp. Nu visar Tesla hur deras trådlösa laddning fungerar – den tros komma i fler modeller framöver.
– Inga händer behövs, skriver Tesla. 

Att ladda elbilen manuellt är inte ett problem människan någonsin kommer att ha så länge det finns laddstationer. Men Tesla har länge försökt få fram självkörande bilar och har därför letat efter nya sätt att kunna ladda deras elbilar utan mänsklig hjälp. Nu har de till slut hittat en lösning. 

Redan i september lyckades Tesla ta patent på teknik för trådlös laddning, som vi senare fick se på riktigt under företagets We Robot-event vid filmstudion Universal Studio i Los Angeles. Tesla visade även upp deras efterlängtade självkörande bilar, Tesla Cybercab och Tesla Robovan, men hur den trådlösa laddningen gick till i detalj valde företaget att inte helt avslöja helt, fram tills nu. 

I ett klipp får vi se en Cybercab som backar så att dess bakdel ligger över en laddningsplatta på marken. Elbilen laddas från 35 procent av batteriets kapacitet med en effekt på 25 kW, vilket är bra siffror som är högre än de vanligaste laddstationerna som är installerade i hushåll, skriver Electrek. Tesla uppger att laddplattan har en verkningsgrad på över 90 procent.

När Cybercabens batteri nått 80 procent kör den vidare för att plocka upp nästa passagerare. Klippet avslöjar inte heller ifall denna trådlösa laddning kommer att fungera för Teslas andra modeller, men tidigare har företaget lagt ut bilder på en Tesla-modell som laddades i ett garage utan någon sladd. 

Effekten från laddningsplattan visar att Tesla förmodligen lagt mer krut på att få sin självkörande bil att fungera som den ska, än att laddningen ska gå fort. Företaget köpte i slutet av 2023 ett tyskt företag som är specialiserade på trådlös laddning och framöver kommer laddarens effekt förmodligen att öka, skriver The Driven. 
LÄS MER: