Experten: Okända missen som förstör dina bilstolar

Kända mekanikern Fredrik Grufman går ut med en tydlig varning om en miss de flesta bilägare gör i dag. Enligt honom gör många  fel när de ska tvätta sina bilstolar.
– Den här typen av fläckar beror normalt sett inte på bristande hygien, skriver han.

Fredrik Grufman från verkstaden Grufman Bil kommer ofta med fyndiga tips till sina följare på Facebook. Tidigare har motorexperten delat med sig av sin visdom att vara försiktig med att lita på felkodsläsaren och nu senast kommer han med ett smart råd gällande bilstolar som många inte känner till.
– Det förefaller som att kunskapen när det gäller dessa återaktiverade klädseltvättar är bristfällig, skriver han på Facebook.

Grufman hävdar att de flesta fläckarna som bildas på bilstolars klädsel oftast inte beror på bristande hygien. I stället bildas de av att man tidigare tvättat stolen med klädseltvätt.
– När man sedan suger upp fukten och smutsen så stannar en del av tvättmedlet kvar i tyget – som sedan återaktiveras vid normal fukt. Nya äckliga smutsringar sprider sig därefter, skriver Grufman. 

Han frågar sedan sina följare om tips på hur man lättast får bort det kvarliggande tvättmedlet och får ett gäng med fyndiga svar.
– Har jobbat med rekond till och från i 30 år. som några skriver så har man bara rent vatten i maskinen. Sprayar lite textiltvättmedel på klädseln och låter verka någon minut. Borstar försiktigt på fläckar med mjuk borste. Sedan sköljer man igenom klädseln flera gånger med maskinen, skriver en person under inlägget.

– Som många redan svarat..skölj alltid med rent vatten (ej kem) i renvattentanken i klädseltvättmaskinen. Dock är det så att många ”i branschen” överdoserar rengöringsmedel och då får man följdproblemet att man måste skölja /suga ur så länge och med mycket vatten för att neutralisera allt kem. skriver en annan.

Hur du bäst tar bort fläckar från bilklädseln:

Choklad

Använd en plastsked och skrapa bort så mycket av chokladen som möjligt och produkter. Använd sedan en mild tvållösning och applicera den på fläcken. Arbeta in den med en mjuk borste eller trasa. Torka av med en ren, fuktig trasa tills fläcken försvinner.

Kaffe

Använd en blöt trasa och försök att blöta ner kaffet så mycket det går. Blanda sedan en mild tvållösning och applicera den på fläcken. Arbeta in lösningen försiktigt och torka sedan av med en ren, fuktig trasa. Om fläcken är envis kan du använda en speciell fläckborttagningsprodukt för textilier.

Tuggummi

För att ta bort tuggummi från bilklädseln kan försöka frysa det med en ispåse. När tuggummit är hårt kan du försöka skrapa bort det försiktigt med en plastskrapa eller en kniv. Var försiktig så att du inte skadar klädseln.

Svett

Applicera en blandad mild tvållösning och lägg den på svettfläcken. Använd sedan en mjukborste och arbeta in lösningen försiktigt. Torka sedan av fläcken med en ren fuktig trasa till den är borta.
Källa: Mekster
LÄS MER: