Blodbad efter Northvolt-krasch: Miljarder i skulder

Konkursen i Northvolts bolag riskerar att utlösa ett blodbad hos byggföretag som jobbat åt batterijätten. En stor del av fabriksbyggena i Skellefteå har gått via det kollapsade bolaget. 
–Jag har fått uppfattningen att det finns externa skulder i storleksordningen 1,5-2,0 miljarder till externa, säger konkursförvaltaren Jonas Premfors till Dagens Industri
.

Krisen i Northvolt har nu försatt det första bolaget hos batterijätten i konkurs. Northvolt Ett Expansion AB som ansvarat för många av byggena på fabriken i Skellefteå begärdes på tisdagen i konkurs vid Stockholms Tingsrätt. 

Och det ser ut som att konkursen an utlösa ett blodbad hos norrländska byggbolag som jobbat åt Northvolt. In i det sista har byggprojekten pågått, de avblåstes först för ett par veckor sedan. Konkursförvaltaren Jonas Premforms vid advokatbyrån DLA Piper uppger för DI att skulderna totalt kan ligga på mellan 2 och 3 miljarder kronor, var merparten är till underleverantörer. 
LÄS MER: Jag var naiv som trodde på Northvolt och Gröne Jesus

Northvolt Ett i Skellefteå.

Flera byggbolag kommer att åka på enorma smällar, och det riskerar att utlösa rena blodbadet bland norrländska byggare. 
– Vi vet inte riktigt ännu hur mycket vi förlorar, men det är en väldigt betydande peng. Det handlar absolut om miljoner. Så är det, säger Per Greus regionchef för Skellefteåföretaget Markbyggarna till Dagens Industri. 

Även Luleåbolaget Titan Konstruktion har fordringar på cirka 150 miljoner kronor på Northvolt. De är nu försatta i rekonstruktion och deras underleverantörer riskerar också att drabbas hårt av batterikraschen.
LÄS MER: