Lamborghini såld för fyndpris på svensk auktion

En Lamborghini Espada 400GT har sålts på en svensk auktion. Den fyrsitsiga superbilen har en spännande historia. Priset blev lågt för en Lamborghini och bilen kan ha varit ett riktigt fynd.

Året var 1976 och den nuvarande ägarens pappa reste till Rom för att träffa baronessan Anna Maria Longo i hopp om att köpa sin vackra Lamborghini Espada 400GT från 1971. Familjen Longo har en lång historia i regionen Lazio och de här högdjuren var inte lätta att tas med. Allra helst inte under 1970-talets röda våg i Italien då de Röda brigaderna härjade som värst.

Men den här svenska bilfantasten verkade ändå ta baronessan med storm. Hon blev så till sig i trasorna att hon faktiskt sålde sin fina bil till svensken, som tog med sig den hem. Här registrerade han bilen och körde mycket försiktigt.

Men en dag 1979 inträffade något fruktansvärt. Espadan var försvunnen, någon hade stulit bilen. Men efter ett intensivt sökande återfanns den utan hjul och förgasare. Ägaren blev givetvis upprörd och tog första bästa flygmaskin till Italien och Sant Agata Bolognese för att köpa nya delar på ort och ställe.

Men efter 1980 slutade han köra bilen. Istället ställdes den undan för eftervärlden och förräntade sig som en guldtacka i ett schweiziskt bankfack. Men nu har familjen bestämt sig för att skiljas från Espadan. Den har givetvis en V12 motor som startar förvånansvärt lätt med tanke  på hur länge den stått stilla. Men motorn behöver lite omsorg för att komma i sin forna glans, dock tror man inte att det behövs en fullständig renovering.

Lamborghini tillverkade Espadan i tre versioner mellan 1968 och 1978. Sammanlagt byggdes omkring 1200 exemplar av den här GT-bilen som med sin klassiska design, skapad av Marcello Gandini på Bertone, var omåttligt populär bland den mer klassiska överklassen.

Den här bilen gick för drygt 750 000 kronor på Bilwebuctions, men om vi tittar utanför våra gränser så ligger priset i till exempel Italien omkring 1,5 miljoner kronor. Köparen kan ha gjort en riktigt bra investering, även om det lär kosta en slant att sätta bilen i perfekt skick. Espada är för övrigt är namnet på svärdet i spansk tjurfäktning, ett tema som Lamborghini använder på sina modeller. 
LÄS MER: