Hittar Fords glömda klassiker efter 20 år

Bortglömd sedan flera decennier. Ändå startade mirakulöst den här Ford Orion 1,8 Ghia. Bilen som en gång var en storsäljare syns knappt längre. – Det här var verkligen roligt, säger John Smith från Late Brake Show.

Det här ladfyndet kommer knappast bli någon succé på bilveckan i Monterey. Men hos vanligt folk väcker den en härlig nostalgi. John Smith på Late Brake Shoow fick ett samtal från Neil Rapsey som berättade att hans dotter hade hittat sin gammelmormors Ford Orion Ghia i ett igenbommat garage.
– Man vill gärna se den här bilen, den väcker mycket nostalgi, säger John Smith.

Han träffar Neil Rapsey utanför det förfallna garaget.
– Min dotters gammelmorfar dog för ungefär 20 år sedan, så bilen har stått här sedan dess, säger Neil Rapsey.

Efter lite besvär lyckades de till slut få upp garagedörrarna. Där stod bilen, under sopsäckar och ett tjockt lager av damm. En tvättäkta Ford Orion Ghia med en 1,8 litersmotor.
– Alla däcken verkar punkterade, så vi får pumpa upp dem och se om vi kan rulla ut den, säger John Smith.

När det är gjort och bilen får en gnutta blek brittisk sol på sig, lyser den faktiskt upp i sin forna och lite blygsamma glans. När den här bilmodellen kom var det knappast tänkt att bli någon lyxbil. Ford Orion var en konkurrent till bilar som Volkswagens Jetta, en billig och praktisk familjebil.

Den släpptes våren 1983 och redan några månader senare låg den etta på försäljningssiffrorna i Storbritannien. Ford sålde över tre miljoner bilar av den här modellen. Det var en stor försäljningssuccé. Men trots det finns det inte många exemplar kvar.
– En gång i tiden såg man sådana här överallt, säger John Smith.

Neil Rapsey håller med. Båda står och tittar på bilen medan de minns tillbaka till sin egen ungdom.
Sedan tittar de in i coupén.
– Den har gått mindre än 10 000 mil och ser bra ut, hoppas det bara inte är en massa möss i den, säger John Smith.

Därefter öppnar man motorhuven. Visst kräver det en del arbete. Men motor ser faktiskt riktigt bra ut, så de båda börjar skruva i hopp om att den kanske ska starta trots flera decennier i sitt förfallna garage.
Efter några försök går den faktiskt igång.
– Det låter inte alls så dumt, Orion Ghia är tillbaka, säger John Smith.

Tillsammans räddade de en gång mycket populär bil, men som i dag blir allt mer sällsynt, för eftervärlden.

LÄS MER: