Så föds en ny elbil var 45:e sekund på Tesla Berlin

Tesla släpper för första gången in journalister på studiebesök i sin Giga Berlin i Tyskland. Genom att gjuta hela stycken av chassit i aluminium kan de producera en Model Y var 45:e sekund.

Teslas gigafabrik vid Berlin i Tyskland beskrivs som tillverkarens mest avancerade fabrik. Men fram tills nu har företaget valt att inte visa upp vad som försiggår där inne i detalj. Företaget valde dock nyligen att bjuda in ett flera journalister som fick komma in i fabriken och ta en titt på företagets ledande tillverkningsteknik på nära håll. En av de är Fully Charged Show som ger en inblick i hur en Tesla Model Y blir till.

Två nycklar till att fabriken är så effektiv är lackeringsverkstaden och gigapressen. Allt är automatiserat och styrs med hjälp av elektriska kontroller. Tekniken i lackeringen är så pass avancerad att flerskiktsfärger är möjliga och frekvensen av misstag reduceras till ett absolut minimum.
– Vi raderade en hel del av processer som egentligen inte är nödvändiga inte heller för kunden och detta ger oss möjlighet att till exempel bygga en längre färglinje, berättar den ansvarige för lackverkstaden.

Den kanske mest revolutionerande delen av fabriken är gigapressen. Här formgjuts hela aluminiumdelar till fram- och bakdelarna av bilens chassi. Istället för att svetsa ihop ett 100-tal delar gjuter en enorm formpress hela delen i aluminium på några sekunder.
– Det här är den största gjutningen i världen som du ser här. Normalt består en bils bakre chassi av 70 till 100 delar, säger Pieter-Bas Bentinck som är ansvarig för gjutningen.

Enligt youtubern har Tesla sänkt priserna på nya bilarna med sin nydanande produktionsteknik. Med tanke på att en ny Tesla Model Y kostar från 554 170 kronor håller kanske inte alla med helt.
– Detta händer var 45:e sekund här i Berlin, en ny Tesla Model Y är redo att ge sig ut på vägarna. Jag tror att vi med säkerhet kan säga att Tesla har förbättrat vårt sätt att göra  moderna elbilar. Det har på ett betydande sätt blivit snabbare billigare och mer miljövänliga och man  kan säga att genom att driva på effektiviteten har de sänkt priserna vi betalar för våra bilar.

LÄS MER: