Han hatar elbilar – får stöttning av Elon Musk

JD Vance lagförslag att ge bidrag till förbränningsmotorer hotar att krossa Tesla i USA. Ändå stöder Elon Musk Ohiosenantorn som vicepresident för Donald Trump. 
– Hela elbilsgrejen är en bluff, säger JD Vance.

Donald Trumps vicepresidentkandidat JD Vance får överraskande stöd av Elon Musk. Uttalandet skapar politisk förvirring i USA. Ingen kan förstå varför Teslagrundaren och multimiljardären skulle stötta en kandidat som hotar störta hans imperium över ända.

Det är känt sedan länge att Donald Trump hyser en aversion mot elbilar. Han har till och med anklagat bilmärken som Tesla för att hota hundratusentals amerikanska jobb. Ändå har Elon Musk stöttat Trump och till och med donerat pengar till hans kampanj. Detta trots att Musk tidigare varit en stor supporter av Barack Obama.

Nu går Elon Musk också ut och stöttar även den för miljörörelsen mycket kontroversiella JD Vance, som valdes till Trumps vicepresidentkandidat på ett konvent i Milwaukee, Wisconsin nyligen. JD Vance står bakom ett lagförslag på att man ska ta bort Bidenregeringens subventioner på 7500 dollar på varje elbil, uppger Business Insider. Istället har Vance föreslagit att man ska använda de här pengarna för att subventionera amerikansktillverkade bilar med förbränningsmotorer. 

– Hela elbilsgrejen är en bluff. Om du ansluter den till din vägg, tror folk att det finns alver där bak som gör energi i väggarna. Det kommer naturligtvis från fossila bränslen. Så du tillverkar bilar i världens smutsigaste ekonomi. Du är fortfarande beroende av fossila bränslen för att producera energi, har JD Vance sagt i en poddintervju 2022.

En bluff, enligt vice presidentkandidaten JD Vance.

Trots det går Elon Musk rakt emot sina egna aktieägare och stöttar honom och Trumps kampanj. För Teslas verksamhet och försäljning i USA skulle de här lagförslaget vara en katastrof av monumentala mått. Det hotar att krossa försäljningen och sopa bort dem från en av världens största marknader.

Men JD Vance har inte alltid varit emot elbilar. En gång i tiden var Ohiosenatorn en varm förespråkare för grön energi. På den tiden var han också mycket kritisk mot Donald Trump och var en ledande person i den interna kritiken mot honom.

Men så förändrades detta. Enligt politiska bedömare förstod JD Vance, som kommer från en konservativ landsbygd i Mellanvästern, att elbilar och grön energi rimmade illa med hans väljares världsbild. Sedan dess är han en varm Trumpanhängare och inbitet kritisk mot allt som rör elbilar eller grön energi. 

Både Trump och JD Vance har uttryckt önskemål om att inskränka på Kaliforniens rätt att själva få bestämma sina utsläppsmål. Ett politiskt incitament som varit viktigt för elbilsbranschen och den gröna omställningen i USA. 
LÄS MER: