Hittar superbil övergiven – behöver skyddsmask

Superbilen Ford GT hittades bortglömd och övergiven i ett garage. För att rädda miljonbilen krävdes skyddsutrustning och gasmask då den var kontaminerad av gnagare.
Som genom ett mirakel lyckas de väcka bilen ur dess törnrosasömn.

Det är den kända bilentusiasten Ed Bolian som fått ett samtal av en vän. Enligt den finns det en bortglömd GT från 1995 i ett övergivet garage i Atlanta, Georgia.
– Jag kände genast att vi måste åka dit och titta, det här är en unik bil, sådana får inte bara stå och bli förstörda, säger han.

Ford GT är en vidareutveckling av den klassiska GT40 som Ford utvecklade under 1960-talet och som 1966 vann Sportvagns-VM. Sedan har modellen återkommit i den karakteristiska designen, fast uppdaterad enligt tidsandan. Med sig tar Ed experten Matthew Ivanhoe från The Cultivated Collector i Connecticut. En bilhandlare som är specialiserad på unika och sällsynta samlarbilar.

När de kommer fram till huset i Atlanta är det öde. Framför det nedgångna garaget ligger sopor och vid en sidodörr trampar männen nästan på en död jordekorre.
– Det känns inte som någon varit här på länge, säger Matthew Ivanhoe.

Ögonblicket därefter öppnar Ed Bolian sidodörren och stiger in.
– Här är en bil, utropar han entusiastiskt.

Sedan öppnar Ed Bolian garageporten. Där under sopberget står en silvrig Ford GT som vid en första anblick ser ganska vital ut. Förutom att den är belamrad med skräp. Ed och Matthew tittar in genom ett fönster och blir överrumplade av smutsen. Det är så ingrott och nedsmutsat av gnagare att båda tror att det är fara för liv och hälsa. Därför sätter de på sig skyddsdräkter och gasmask.
– Det är nog bäst att ha på sådana här, säger de.

För att öppna dörrarna behövde de få igång batteriet. Och trots att bilen stått i kanske femton år väcker de liv i henne. Dörrarna går upp och de sätter sig i bilen.
– Ska vi prova att starta den, säger Ed Bolian och skrattar.

Matthew Ivanhoe skrattar likaså. Men han kommer av sig när motorn faktiskt kommer igång. De kan köra ut den från garaget och sedan upp på lastbilen som väntar.
– Nu väntar ett hårt jobb med att få den i fint skick men det ser lovande ut, säger Ed Bolian.
– Jag hoppas han säljer den till mig, men det verkar lite osäkert, fyller Matthew Ivanhoe i.
LÄS MER: