​​VW ID.2 visas i år: ”Blir bättre än konceptet”

Trots tidigare spekulationer om att bilen skulle kunna bli försenad till 2026 lovar nu Volkswagen att VW ID.2 kommer att lanseras under nästa år. 
– Den är till och med bättre än konceptet, säger Volkswagens chefsdesigner Andreas Mindt.

Tidigt under förra året presenterades Volkswagens nya elbil ID.2all. Med ett startpris på under 280 000 kronor är Volkswagens ambition att ID.2all ska bli en volymbil och göra märket folkligt igen. Bilen kommer bygga på en vidareutveckling av MEB-plattformen och utrustas med 223 hästkrafter. Räckvidden beräknas bli på upp till 400 km, och modellen kommer att vara framhjulsdriven. VW ID.2 är också tänkt att komma i flera olika varianter, bland annat i en SUV-modell och en sportigare GTI-version.

Men uppgifter om att bilen försenas har florerat flera gånger. Redan förra året kunde Carup berätta att modellen kanske inte skulle komma förrän under första halvåret 2026 på grund av komplexa processer med mjukvara och legala aspekter. I år har andra medier rapporterat om att produktionen istället kan bli försenad eftersom Volkswagen kan fortsätta sälja bilar med förbränningsmotorer i samma storlek och prisklass, tack vare förändringar i Euro 7-reglerna. Volkswagen har dock hela tiden hävdat att VW ID.2 kommer att lanseras 2025, något som nu upprepas av Volkswagen.

Volkswagen bekräftar nu till Autocar att den produktionsfärdiga bilen presenteras för allmänheten senare i år. Enligt biltillverkaren är produktionen och försäljningen är planerad till att börja under nästa år, precis som enligt den ursprungliga planen.

Enligt Volkswagens chefsdesigner Andreas Mindt, kommer produktionsversionen av bilen också överträffa den ursprungliga konceptbilen avsevärt.
– Den är till och med bättre (än konceptet). Jag gillar den verkligen, och det är en av anledningarna till att jag är så optimistisk inför vår framtid, säger han till Autocar.