VW:s nya billiga elbil ID.2 kan bli försenad

Volkswagen ID.2 All riskerar att försenas. Volkswagens billiga småbil kan dröja ända till 2026, avslöjade designchefen Andreas Mindt under ett event i Sverige idag.
– Det är komplexa processer som drar ut på tiden, både legalt och med mjukvara. Men inget är säkert ännu, säger han.

Volkswagen i Sverige uppger att bilen når handlarna först 2026, men ska premiärvisas 2025.

Volkswagens nya småbil ID.2 All presenterades i mitten på mars i år och är en extremt viktig bil för märket. Den ska kosta från 25 000 euro, drygt 280 000 kronor, och hjälpa Volkswagen att bli ett volymmärke på elbilar. Lanseringen är oerhört viktig för Volkswagen som haft en svag orderingång senaste tiden på dagens ID-modeller.

Vid visningen av konceptbilen i mars 2023 sades det i pressmeddelandet att ”Lanseringen av den produktionsklara versionen sker redan år 2025”. Men nu ser den affärskritiska bilmodellen ut att bli försenad. Det avslöjade designchefen Andreas Mindt under ett pressevent i Volkswagen Showroom vid Norrmalmstorg i Stockholm under onsdagen där Carup närvarade. Enligt Mindts uppgifter verkar det som att bilen ska komma först 2026.

– Den riskerar att komma första halvåret 2026, GTI-modellen kan komma ungefär ett halvår senare. Det är komplexa processer som drar ut både tiden, både legalt och med mjukvara. Förr i tiden mätte man alla delar på bilen, nu måste man gå igenom komplicerade processer med mjukvara, det riskerar att dra ut på tiden. Den blir troligen försenad, men vi gör vårt bästa, säger designchefen Andreas Mindt.

Från Volkswagen i Sverige uppger man dock att det inte handlar om någon försening, även om det tidigare sagts att lanseringen av den produktionsklara ID.2 All ska ske 2025.
– Vi kommer att visa upp den färdiga bilen 2025, sedan kommer den att finnas ute hos återförsäljarna 2026, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige till Carup.

Vid presseventet i Stockholm visade Mindt upp konceptbilen Volkswagen ID.2 All GTI. Det är en sportversion av folkbilen som presenterades i september. Redan basmodellen är ganska potent med 231 hästkrafter och 0-100 km/h under sju sekunder. Så räkna med att ID. GTI blir betydligt kraftfullare än så. ID.2 All GTI innehåller alla attribut som gjort GTI till en succémodell med 2,3 miljoner sålda exemplar.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester