Tesla snuvar VW – hinner före med billig folkbil

Teslas nya billiga instegsmodell har kodnamnet ”Redwood” och kommer redan nästa år. Tesla har meddelat sina underleverantörer att produktionen startar i mitten av 2025, uppger Reuters. Det innebär att Tesla kommer före Volkswagens folkbil ID.2 All. 

Spekulationerna om Teslas kommande billiga kompaktmodell har gått varma en tid. Nu uppger nyhetsbyrån Reuters att de pratat med fyra olika personer som bekräftar att bilen ska börja produceras redan i mitten av nästa år. Tesla har redan påbörjat inköpen av komponenter för bilen och tar in offerter från underleverantörer. 

Elbilen har kodnamnet ”Redwood” och ska kosta omkring 25 000 dollar. För svenskt vidkommande kan det innebära drygt 300 000 kronor. Elon Musk har redan bekräftat att bilen ska tillverkas i Teslas Gigafactory utanför Berlin. Tesla ska också bygga en ny fabrik i Mexiko, och sannolikt kommer bilen också att tillverkas i Kina. 

Volkswagen visade sin ID.2 All redan i mars 2023, men bilen går inte i produktion förrän 2026, nu verkar de bli snuvade av Tesla.

Om uppgifterna är korrekta så innebär det att Tesla kommer före Volkswagen med en billig folklig elbil. Volkswagen visade upp sin ID.2 All under våren 2023, men ID.2 All ska inte börja tillverkas förrän 2026, något Carup var först i världen med att berätta. Volkswagen ID.2 All ska kosta från 25 000 euro, omkring 280 000 kronor. 
– Den riskerar att komma första halvåret 2026, GTI-modellen kan komma ungefär ett halvår senare. Det är komplexa processer som drar ut både tiden, både legalt och med mjukvara. Förr i tiden mätte man alla delar på bilen, nu måste man gå igenom komplicerade processer med mjukvara, det riskerar att dra ut på tiden. Den blir troligen försenad, men vi gör vårt bästa, sade designchefen Andreas Mindt.

Utmaningen för biltillverkarna är att sänka kostnaderna för att kunna ha lönsamhet på en billig elbil.Enligt Reuters studerar Tesla hur Honda har byggt sin Civic-modell för att kunna producera billiga kvalitetsbilar. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester