Avslöjat: Så mycket kortas elbilars räckvidd av regn

Det finns många olika faktorer som kan påverka din elbils förbrukning och en av dessa är regn. I ett test som gjordes av den franska tidningen Automobile Propre undersöktes hur stor påverkan regn faktiskt har. Resultatet kan vara chockerande för många. 

Elbilar är känsliga för flera yttre förhållanden där deras prestanda kan bli sämre. Allra värst är kyla, vilket många elbilsägare i Sverige säkert fått känna på. En annan yttre faktor som också kan påverkar elbilar är regn. Den största boven när det kommer till regn är vattnet som ligger på vägen. Vattenlagret orsakar rullmotstånd som gör att bilen kräver mer kraft för att köra i samma hastighet. För att se hur mycket regn faktiskt påverkade elbilar utförde Automobile Propre en undersökning på detta. 

Testet utfördes på samma vägsträcka med identiska väderförhållanden och på elbilsmodellerna Renault Scenic e-Tech 87, Peugeot e-3008 och Cupra Born VZ XL. Regnet som gällde under testerna var i det värsta laget där vindrutetorkaren knappt räckte till. Tidningen skriver samtidigt att testet inte var vetenskapligt då regnet aldrig mättes helt. 

Bilarna kördes både i regn och på torrt underlag i 110 km/h. När elbilarna kördes i regnet låg överkonsumtionen från bilens batteri i snitt på 20 procent. Den ökade konsumtionen ledde i sin tur till en minskad räckvidd på bilarna med ett genomsnitt på cirka 17 procent som i sig är runt 60 km. 

Elbilarna testades också senare i en snabbare genom att köras i 130 km/h på torrt väglag endast. Något som upptäcktes då var att ifall du kör 100 km/h i regn så tär det mindre på räckvidden än att köra 130 km/h på torrt väglag. I snitt hade elbilarna som körde i regn ungefär 15 km mer i räckvidd än den som kör snabbare på det torra. 

Som sammanfattning påverkar regn din elbils prestanda helt klart. På grund av nederbörden minskar bilens räckvidd, men samtidigt beror det väldigt mycket på flera faktorer som hur mycket det faktiskt regnar, hur mycket vatten det ligger på vägen och vilken hastighet du färdas i.

Tabell på hur mycket regn påverkar räckvidd på elbilar:

ModellRäckvidd torr markRäckvidd i regnSkillnader (%)
Renault Scenic e-Tech 87367 km313 km17
Peugeot e-3008372 km308 km21
Cupra Born VZ XL433 km355 km22
Siffror från Automobile Propre.

LÄS MER: