Galna kostnaden för Steves billån: 1,5 miljoner / månad

Tycker du att månadsbetalningen på din bil blivit dyr? Det är inget mot bilsamlaren Steve Hamilton. Han betalar 1,5 miljoner kronor i månaden för sina billån, trots att han är mångmiljonär. 
– Vi har alltid varit öppna och ärliga att jag finansierar några av mina bilar, men jag har aldrig tidigare gått in på resonemanget bakom, säger Hamilton.

Med stigande räntor har många bilägare få se månadsbetalningen på billån och privatleasing rusa i höjden. Det kan handla om flera tusenlappar i månaden i ökade kostnader. En privatleasing som tidigare kostade runt 4000 kronor kan i dag på över 7000 i månaden. 

Men de flesta vanliga bilägares utgifter framstår som felräkningspengar jämfört med youtubern Steve Hamilton. I en ny film går han igenom hur mycket han betalar varje månad för sina bilar. Nu är det visserligen inga vanliga familjebilar det handlar om, men kostnaderna är ändå chockerande. 
– Att en av bilarna står för nästan 30 procent av utgifterna, det är faktiskt chockerande, säger Steve Hamilton. 

Han avslöjar nu att han varje månad betalar 1,5 miljoner kronor för sina superbilar. Dessutom fylls garaget snart p med en Koenigsegg Jesko, Koenigsegg Gemera, Bugatti Chiron Super Sport, Pagani Utopia, Hennessey Venom F5 och en Rimac Nevera. Bara kontantinsatserna för de nya bilarna ligger på 70 miljoner kronor.  Steve Hamilton har valt att ställa ut sina bilar och låta allmänheten provsitta dem.

Som tur är tjänar han inte bara pengar på sin youtubekanal, han uppger dessutom att han skänker youtube-intäkterna till välgörenhet. Han har gjort sig en förmögenhet på postorderföretaget SD Wheel som säljer däck och fälgar till alla bilmärken över nätet. Men även förmögna människor köper ofta bilar genom billån eller leasing. Orsaken är att de inte vill binda upp alltför mycket kapital i bilarna. Ofta kan andra investeringar ge bättre avkastning som betalar för bilarna. 

– Den största anledningarna till att jag faktiskt finansierar min flotta är för att jag kan utnyttja pengarna mycket bättre genom att investera dem i andra företag och fastigheter, så när räntan var under 5 procent och lägre utnyttjade jag verkligen mycket av de lånade pengarna. Varför spendera en miljon dollar eller 2 miljoner dollar på en bil när jag kunde finansiera den till en så låg kostnad och sedan investera 1 eller 2 miljoner dollar.

De nya bilarna kommer Steve Hamilton dock att köpa kontant, för redan idag betalar han 1,5 miljoner kronor i månaden för sina billån. Dyrast är en Ferrari LaFerrari som kostar över 400 000 kronor i månaden. En Pagani Huayra Roadster går loss på 325 000 kronor. I förhållande till de kostnaderna framstår det som rena fyndet med en Lamborghini Urus för 42 500 kronor i månaden. Betalningen för Ferrari LaFerrari har blivit för mycket till och med för Steve Hamilton. 

–Jag har fortfarande den i min samling men jag tänker sälja den. Jag gillar inte den bilen så mycket för att vara helt ärlig. Den är inte värd det jag måste betala per månad och den är inte värd att binda upp så mycket kapital i. 

Så mycket betalar han per månad för några av sina bilar 

LaFerrari – $38 691 per månad
Pagani Huayra Roadster $31 138
McLaren P1 – $7 079
McLaren 675LT – $6 207
Lamborghini Urus – 4 056 dollar
Tesla Model X – $2 396
Tesla Model X – 1 658 $