Sorgliga ödet bakom övergivna Ford-handlaren

Fordhandlare hittades full med fabriksnya bilar från 1980-talet. Historien bakom de splitternya bilarna som stått i åratal är sorglig. När handlaren dog fanns 150 splitternya Fordar från olika epoker i lagret.  

Den övergivna Fordhandlaren i tyska Ingolstadt skapade uppmärksamhet i hela världen. Videoen med övergivna fabriksnya Fordar har fängslat många och setts av 1,6 miljoner tittare. Youtubekanalen Auto Retro lyckades ta reda på hela den gripande historien bakom den otroliga tidskapseln.
– Frågorna var många. En vanlig fråga är varför däcken på bilarna fortfarande var pumpade, uppger Auto Retro. 

Uprsprungligen startades Fordåterförsäljaren av Joseph Stock i mitten av 1960-talet. Men konkurrensen blev tuff, eftersom Ingolstadt är Audis hemstad och ganska få ville köpa Fordbilar. I början på 1980-talet stod handlaren med tiotals osålda bilar, som Ford vägrade att ta tillbaka. Det gick så långt att Ford sade upp återförsäljarkontraktet för Joseph Stock.

https://youtu.be/O5I7ebX3uJk?si=PLASRTord3OCgCuw

Han tvingades bli oberoende handlare och när han avled 1994 fanns 300 Fordbilar kvar i bilhandelns lager. Mer än hälften av bilarna var helt fabriksnya och kom från flera olika decennier. Josephs änka och son lyckades sälja av de flesta bilarna. Bland annat såldes en fabriksny Ford Granada för bara 10 000 D-mark, drygt 100 000 kronor. 

Änkan bestämde sig för att spara sju bilar åt sina barnbarn. Sex av bilarna står fortfarande kvar i bilhallen, tre Ford Sierra, en Ford Escort, en Ford Orion och två Fiesta. Änkan har fram till nyligen städat bilhallen och putsat bilarna. 
– Hon såg till att arvet hölls levande. Vissa sa att det var för att hedra sin man, uppger Auto Retro.

Youtubekanalen Auto Retro lyckades hitta bilhallen efter idogt detektivarbete. De hade sett gamla bilder och hört talas om den övergivna Fordhandlaren. Tidigare här även övergivna Saab– och Volvohandlare hittats.

– För ungefär två år sedan hittade vi några bilder på nätet de visade en gammal F-återförsäljare i Tyskland men ingen visste var den var inuti den hade fortfarande ett övergivet lager av helt nya 80-talsbilar. Efter att ha grävt lite och vi fick reda på att bilderna faktiskt var tagna 2010  så vi var inte säkra på om dessa bilar fortfarande var där, berättar Auto Retro i sin film. 

Med hjälp av detektivarbete, Google Earth och Google Street View lyckades till slut hitta återförsäljaren på en gata utanför Audi-staden Ingolstadt. Men ingen visste om de unika bilarna fanns kvar i bilhallen. 
– Vi började jobba med att spåra den här platsen efter mycket arbete och nästan gett upp, vi fick ett genombrott och hittade återförsäljaren på Google Earth och vi kunde se vad som såg ut som en  av bilarna inuti men sedan såg vi att bilden var från 2009 så utan mer information tog vi resan på nästan 160 mil från Storbritannien. 
LÄS MER: