Spöklika bilder inifrån övergiven Saab-handlare: ”Sorgligt”

Den här Saab-återförsäljaren övergavs med bilar och allt strax efter konkursen 2011. Idag ger bilhallen och verkstaden ett spöklikt intryck efter att ha vandaliserats. 
– Känslan där inne var fascinerande men ändå sorglig när man ser alla övergivna Saabar ute på verkstaden, berättar en svensk youtuber som nyligen besökte bilhallen. 

Det insomnade bilmärket Saab tycks vara populärare än någonsin och intresse för bilarna är mycket stort, och nyheter och reportage om Saab väcker stort engagemang. Det har gått drygt 11 år sedan den ödesdigra konkursen i december 2011. Tidigare i våras försattes resterna av Saab, Nevs i Trollhättan, i viloläge. Nu lever i alla fall hoppet om att elbilen Nevs Emily GT ska börja tillverkas. 

För många återförsäljare blev konkursen extremt smärtsam. Vissa har härdat ut och fortsätter att sälja Saab än idag, som den här omtalade handlaren i Taiwan. Andra handlare har bytt till nya bilmärken, till exempel är det många gamla Saabhandlare i Sverige som idag säljer Kia. Men för alla bilhandlare slutade inte Saabs konkurs lyckligt. 

Den här bilhandlaren tvingades bomma igen sin bilhall med Saabförsäljning och Saabverstad bara några år efter konkursen. Bilarna som stod i bilhallen var nästan nya, men övergavs som de stod. På verkstaden stod bilarna som reparerades eller servades kvar. Vi kommer int avslöja exakt var bilhallen ligger, men verkstaden finns någonstans i norra Frankrike. 

Fram tills för något år sedan var bilarna som stod i hallen fortfarande orörda och blänkande. Ett par bilar uppges ha varit mer eller mindre fabriksnya. Bakgrunden till att bilhallen övergavs ar att handlaren gick i konkurs och försattes i tvångslikvidation. Bilarna ägdes av bankerna, som inte verkar ha brytt sig om att sälja Saabarna. 

Så här såg Saabhallen ut för cirka 15 år sedan.
Bilden från Google Streetview visar på ett snabbt förfall de senaste åren.

Men nu är tyvärr förfallet totalt i den gamla Saabhallen. Vandaler har brutits sig in och plundrat och slagit sönder Saabbilarna som alldeles nyligen såg ut att vara i nyskick, åtminstone till det yttre. Bilhallen är vandaliserad och gammal Saabreklam ligger utvräkt över golvet. Verkstaden ger tyvärr ett lika sorgligt intryck, och verktyg och värdefulla bildelar har blivit plundrares rov. 

Precis som bilmärket Saab tycks bilarna vara bortom räddning. En svensk youtuber besökte nyligen platsen och beskriver den som spöklik, men fascinerande. 
– Det har blivit ganska vandaliserat, tyvärr. Det är sorgligt med bilarna som står där inne och bara förfaller, de borde vara ute på vägarna istället. 

För ett par år sedan var Saabhandlaren i mer intakt skick.