Polisens trimmade Saab – nu säljs fortkörarnas skräck

För 20 år sedan var den fortkörarnas skräck. Nu kan polisens snabbaste civila Saab någonsin bli din. Polisbilen kommer med 300 hästkrafter och unik polisutrustning. 

Innan Saab gick i graven kom en stor andel av de civila trafikpolisbilarna från Trollhättan. Även bland de målade utryckningsbilarna var Saab vanlig. Men snart 12 år efter Saabs konkurs har polisbilarna helt försvunnit bort från gatubilden. 

I början av millenniet var den här Saaben fortkörarnas skräck, och något av det snabbaste som fanns i polisens garage. Den civila polispilot-bilen började sitt liv som en  tvåhjulsdriven 2,0t 4a 175hk som var chippad till 220hk. Efter en krock med en älg togs dock bilen tillbaka till Saabfabriken. 

Där lagades bilen och byggdes om till en riktig polis-värsting. Den fick Turbo X specifikation med en V6-motor med turbo på 2,8 liter, dessutom trimmades motorn från 280 hästkrafter till närmare 300 hästkrafter. Bilen fick dessutom fyrhjulsdrift och speciella fjädrar och stötdämpare. Kanske ville Saab att polisen skulle testa den nya drivlinan. 

Bilen fick då en toppfart på minst 250 km/h och accelerationen bör ha gått fortare än 5,6 sekunder upp till 100 km/h. Prestandasiffror som gjorde att polisen kunde hålla jämna stegmed fartsyndarna. 
– Hellre köra än bli jagad av denna bil, säger Nisse Brandt, besiktningsman på Bilwebauctions som säljer bilen.

Bilen såldes så småningom vidare, och den mesta utrustningen fanns kvar. Allt kommer från från Standby och Ana Specialbilar i Trollhättan. Den nuvarande ägaren har återställt bilen med stoppljuset i vindrutan och alla styrboxar, dator med, tangentbord samt radion satt i från när bilen var en aktiv polisbil. Det finns även en saftblandare som går att sätta upp på taket. 

Att leka polis på allmän väg är olagligt, men det enda som fattas för att bilen ska vara en komplett civil trafikpolisbil är är kamera och kontrollpanel för hastighetsmätning samt blixtljus i överkant av vindrutan. 

Polisvärstingen säljs nu via Bilwebauctions som uppger att bilen bär en del spår efter lång tjänst hos polisen, bland annat finns en lagning på höger bakskärm efter en biljakt. Det uppskattade priset på 50 000- 60 000 kronor får ses som mycket rimligt för den som är fascinerade av gamla polis-Saabar.