Hyllningen till sin döde far: Lia Block kör Extreme-E

Lia Block, som är dotter till den bortgångne rallyföraren Ken Block, gör sin debut i Extreme-E. Tonåringen har nu anslutit sig till Carl Cox Motorsport inför Island X Prix på Sardinien.
– Det känns helt fantastiskt. 

Ken Block var en mycket framgångsrik rallyförare och inflytelserik inom motorsportvärlden. Blocks karriär som professionell rallyförare sträcker sig över två decennier och han gick snabbt över från amatörracing till professionell rally, och deltog i tävlingar som X Games och Rally America, World Rally Championship (WRC) och Global Rallycross Championship (GRC). Han uppnådde många pallplaceringar och fick ett rykte för sin aggressiva körstil och orädda inställning.

Block fick en stor publik genom sin Gymkhana-videoserie, där han visade upp sina köregenskaper, exakta bilkontroll och häpnadsväckande stunts. Den 2 januari 2023 dog Ken Block i en snöskoterolycka. Polisen som utredde olyckan rapporterade att Block hade kört i en brant sluttning och vält på sin snöskoter som då landade på honom.

Carl Cox Motorsport i Skottland X-Prix.
Ken Block gick bort i en tragisk olycka i januari.

Nu har Blocks dotter tagit pappans plats och börjat med professionell rally. Lia Block, som bara är 16 år gammal, ska nu ansluta sig till nästa mästerskapsomgång av Extreme E-debut på Sardinien i Italien den 8-9 juli. Den unga amerikanskan kommer att samarbeta med Timo Scheider bakom ratten.

Som många andra som tävlar i motorsport, började Lia Block sin racingkarriär inom go-kart. Lia har redan visat stor talang när det gäller rallycross- och terrängtävlingar som Nitrocross NEXT. Hon har just nu en sjätteplats i den totala ställningen 2023 och har precis anslutit sig till Carl Cox Motorsport inför Island X Prix, samorganiserat och koordinerat av Automobile Club d’Italia och Regione Sardegna. Lia Block ersätter nu Christine GZ i laget för resten av säsongen.

Lia Blocks deltagande i tävlingen gör på många sätt att cirkeln sluts för familjen Block. Pappa Ken Block var involverad i den tidiga utvecklingen av EXTREME E- mästerskapet och var den allra första föraren att tävla i ODYSSEY 21 vid Dakar Rally i januari 2020. 

Efter sin pallplats i Skottland ligger Carl Cox Motorsport för närvarande på åttonde plats i Extreme E säsong 3 med 23 poäng från kampanjen hittills. 

Det känns helt fantastiskt att kunna välkomna Lia till laget till nästa omgång på Sardinien, säger Carl Cox, Team Boss och grundare av Carl Cox Motorsport. 

Teamet hoppas att deras nya par av Lia Block och Timo Scheider kommer att hjälpa dem att klättra på mästerskapets topplista.