Audichefer dömda i dieselgate – slipper undan med böter

Nu har tysk domstol kommit med domen mot Audis toppchefer i dieselgate. Ex-vd Rupert Stadler slipper krypa i fängelse – men tvingas betala böter på 13 miljoner kronor. 

Den segdragna processen om dieselgate-affären som pågått sedan 2015 börjar gå mot sitt slut. Nu har tingsrätten i München avkunnat sin dom mot Audi-chefen Rupert Stadler och Porschtoppen Wolfgang Hatz. 

Rupert Stadler slipper fängelse, toppdirektören klarade sig med villkorlig dom i ett år och nio månader, men får betala böter på 13 miljoner kronor, uppger Automobilwoche. Med tanke på att Rupert Stadler under ett antal år hade en årslön på över 50 miljoner kronor får böterna betraktas som småpotatis för honom.

Även tidigare Audichefen och Porschtoppen Wolfgang Hatz slipper fängelse. Han får två års skyddstillsyn och 5 miljoner kronor i böter. En motorutvecklare som i tyska medier kallas Giovanni P får ett år och nio månaders skyddstillsyn och 6 miljoner kronor i böter. De två senare har varit direkt inblandade i  dieselfusket. 

Samtidigt har den tyska högsta domstolen kommit fram till att bilägare som har bilar med fuskboxarna kan få stora belopp i kompensation. De kan ha rätt till mellan 5 och 15 procent av bilens pris i skadestånd. Det innebär att en Audi för 500 000 kronor kan ge 75 000 kronor i ersättning. 
– Bilägaren som har en bil med fuskbox lider ekonomisk skada eftersom det finns en risk att bilen blir förbjuden, uppger domstolen.