Här drar Elon Musk igång Teslas egen produktion av litium

Nu ska Tesla börja producera eget litium till batterier. Ett nytt stort litiumraffinaderi ska byggas i Texas. Elon Musk tog de första spadtagen tillsammans med Texas guvernör Greg Abbott. 
– Ett nödvändigt steg, säger Elon Musk. 

Under en ceremoni på måndagen tog Elon Musk och Greg Abbott tillsammans de första spadtagen för Tesla nya litiumraffinaderi som ska producera tillräckligt med litium för en miljon elbilar år 2025. Anläggningen blir den största producenten i Nordamerika och kommer att byggas i Robstown i Texas.

– När vi blickar framåt några år, är en grundläggande förutsättning för utvecklingen av elfordon tillgången på litium av batterikvalitet, säger Elon Musk, enligt Autonews.

Så här ska anläggningen se ut när den är klar. Bild: Tesla

Fabriken planeras bli klar nästa år och ska vara uppe i full drift redan 2025. Planen är att USA ska vara självförsörjande på litium, en marknad som idag domineras av Kina. Fabriken ska även kunna återvinna gamla batterier.
– Texas vill kunna vara självförsörjande, inte beroende av någon utländsk fientlig nation för vad vi behöver. Vi behöver litium, säger Texas guvernör Greg Abbott.