Galna knepet – räddar vattenskadad elbil med ris

Bästa sättet att rädda en vattenskadad mobiltelefon är att lägga ner den i ris. Nu visar det sig att tricket även fungerar på elbilar. Rich Benoit köpte en Audi e-Tron GT som skadats i en översvämning – med hjälp av 2000 kg ris lyckas han otroligt nog återuppväcka bilen. 

Ristricket är välkänt sedan länge bland de som tappat sin mobiltelefon i sjön eller toaletten, ja även om du varit ute länge i spöregn fungerar det. Ta en plastpåse och ett halvt paket ris – och din trasig Iphone kan få nytt liv. Riset suger upp fukten och får ofta en vattenskadad mobiltelefon att fungera igen. 

Youtubern Rich Benoit från Rich Rebuilds arbetar med att laga skadade elbilar, i synnerhet Tesla. Han har också gjort sig känd för motorbyte på Tesla till V8 och diesel. Han köpte en svårt vattenskadad Audi e-tron GT från Coparts skrotauktion. Men trots det relativa fyndpriset 600 000 kronor visar sig köpet bli en mardröm – bilen är stendöd efter översvämningen. 

Innan bilen läggs i ris har bilen mängder av fel – som till stor del försvinner.

Till slut får han igång bilen, men alla varningslampor lyser och listan över felkoder är närmast oändlig. Istället för att riva isär bilen i atomer för att få den att torka får Rich den galna idén att prova ristricket på elbilen. Han köper 2000 kg och sänka ner hela bilen i ris. Rich och hans team byggde en stor låda för att sänka ner Audin i ris. Efter några dagar tar de bort allt ris, bland annat med dammsugare. 

Resultatet visar sig vara fantastiskt, en del av felkoderna försvinner och bilen går att köra igen efter att ha legat nersänkt i ris. Men helt felfri blir bilen inte, men ristricket verkar till viss del fungera även på en elbil.