Porsche släpper 911 miljoner aktier – så mycket kostar en aktie

En aktie i Porsche kommer att kosta mellan 76,50 och 82,50 euro. 
Det kommer passande nog att finnas 911 miljoner aktier. Det ger Porsche ett börsvärde på mellan 70 och 75 miljoner euro vid noteringen den 29:e september. 

Från och med tisdagen går det att teckna sig för aktier i Porsche inför börsnoteringen den 29:e september. Det kommer att finnas 911 miljoner aktier. Volkswagen kommer att erbjuda 25 procent av företagets aktier på börsen. 

Redan nu har flera stora investerare lovat att köpa aktier, bland annat Qatar och oljefonderna i Abu Dhabi, Norge och den amerikanska investeringsfonden T. Rowe Price.

Börsintroduktionen i nästa vecka är den tredje största i Europa genom tiderna. Volkswagen kommer att dra in mellan 18,1 miljarder och 19,5 miljarder euro på aktieförsäljningen. Pengarna ska användas till utveckling av elbilar och mjukvara. 

Trots att värdet kan låta högt är Porsche lågt värderat jämfört med Ferrari. Ferrari har ett P/E-tal på 23 medan Porsche landar på drygt tio gånger årsvinsten. Ändå blir Porsche värt lika mycket som hela Volkswagen-koncernen med Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, Bugatti och Bentley.

En märklig detalj är att Porsches vd Oliver Blume nu även är chef för hela Volkswagenkoncernen. En konstruktion som knappast är långsiktigt hållbar. 

Oliver Blume började i lackverkstaden hos Audi. Nu är han Bileuropas mäktigaste man och är vd för både Porsche och Volkswagen på en och samma gång.