Ikonisk Måsvinge-Mercedes såld för rekordsumma

En Mercedes 300 SL har sålts för rekordsumman 60 miljoner kronor på auktion. Det är fyra gånger så mycket som för en vanlig måsvinge – men det handlar om en väldigt speciell bil. 
Bilen kan vid en snabb anblick tyckas var identisk med en vanlig Mercedes 300 SL Måsvinge som kostar 15 miljoner kronor. 

Men hemligheten till rekordpriset döljer sig under bilens lackering. Det handlar om en 300 SL från 1955 av lättviktstyp gjord helt i aluminium. Det tillverkades endast 29 exemplar. 

Mercedes-Benz bytte ut den vanliga stålkarossen mot aluminum och glasrutorna mot plexiglas. På så sätt sparades 95 kg in från tjänstevikten för att bilen skulle bli snabbare på racerbanorna. I dag är de insparade kilona dyrare än guld. 

Lättviktsbilarna hade också en starkare motor med vassare kamaxel och högre kompression. Bilen hade också ventilerade trumbromsar och andra fjädrar och stötdämpare. 

Mercedes 300 SL är en av de populäraste bilarna bland samlare och förtrollar bilentusiaster i hela världen. 

Bilen visades första gången 1954 på New York International Motor Sports Show. De smäckra formerna och måsvingedörrarna förtrollade publiken. Modellen har korats till århundradets sportbil och designen är både tidlös och elegant.

Långt innan Tesla hade 300 SL dolda dörrhandtag som skapade en obruten sidolinje. Måsvingedörrarna öppnas med en liten stång som hoppar ut från dörren – ett mekaniskt underverk från 1950-talet. Måsvingeörren flyter upp till sitt helt öppna läge, med hjälp av fjädrar som har precis rätt motvikt. 

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester