VW:s toppchef erkänner: Audi frånkörda på elbilar

Audi har hamnat på efterkälken mot konkurrenterna, enligt Volkswagen Groups högsta chef Oliver Blume. Nu måste Audi ta krafttag för att inte bli frånåkta på elbilar. 
– Vi försvarade inte Audis progressiva ledarskap i dess position mot nyckelkonkurrenter, säger Oliver Blume. 

Audi har som ambition att vara tekniskt ledande, men nu medger Volkswagen Groups vd Oliver Blume att märket hamnat efter och måste öka takten. BMW sålde betydligt fler elbilar än Audi förra året, och Mercedes-Benz växer också snabbare än Audi. Både BMW och Mercedes har fått fram fler elektriska modeller än Audi. 

En stor anledning till att Audi halkat efter är mjukvaruproblem som försenat flera nya bilmodeller. Särskilt allvarlig är situationen i Kina där Audi tappat 16 procent i början av året. 

Den elektriska Audi A6 är en lansering som Audi hoppas mycket på.


– Vi har stött på betydande mjukvaruproblem som har försenat lanseringen av intressanta elektriska produkter, säger Blume enligt Autonews

Audi var under en period före konkurrenterna på elbilar och var först efter Tesla med en elektrisk SUV när de visade Audi e-tron för fem år sedan. De senaste två ären har de stora modellnyheterna lyst med sin frånvaro.

Nu är dock flera modeller på väg ut som ska förbättra situationen, bland annat en elektrisk A5, Q6 e-tron och flera RS-modeller. 
– Vi planerar en högpresterande serie av elektriska modeller. RS-serien är mycket attraktiv ur ett kund- och ekonomiskt perspektiv, säger Oliver Blume.