Svensk stämde Tesla på 1,2 milj – vann på walk over

En svensk Teslaägare fick så stora problem med sin Tesla Model X att de låstes in i bilen och fick räddas av assistanstjänst. Trots sex försök att laga bilen fungerar inte Teslans falkvingedörrar. Nu har ägaren vunnit i tingsrätten efter att Tesla inte svarat på stämningen. Kvinnan kan nu få 1,2 miljoner kronor plus ränta.  

Tesla Model X har avancerade så kallade falkvingedörrar som öppnas uppåt och fälls ihop istället för åt sidan som på vanliga bilar. För en svensk ägare i Gällivare blev de spektakulära dörrarna istället en besvärlig upplevelse. Ägaren stämde Tesla vid Stockholms Tingsrätt i november förra året. 

Ägaren hade via sitt företag köpt en ny Tesla Model X Long Range för 1194 780 kronor i augusti 2019. Ägaren blev dock inte nöjd med bilen och den var ofta på verkstad. För till stämningsansökan finns 58 sidor med verkstadsrapporter från bilens fyra första år på vägarna.

Teslans falkvingedörrar var inte till ägarens belåtenhet.

Allra mest har bilens bakdörrar krånglat. Ägaren reklamerade dörrarna första gången i juli 2021, men felet löstes inte varaktigt. Sedan har bilen varit på verkstad ex gånger utan att dörrarna lagats, om man ska tro stämningsansökan. Enligt Teslas verkstadsrapport är dock problemen lösta.  Ägaren säger sig ha råkat ut för flera incidenter med dörrarna där barn blivit klämda och uppger i stämningsansöan att assistanskåren fått ta ut instängda personer ur bilen efter att dörrarna slutat fungera. 

Stockholms Tingsrätt har nu avgjort målet genom en så kallad Tredskodom, då Tesla inte inte svarade rätten i tid. Tesla döms utan att ha medverkat till till att betala hela beloppet, ränta och rättegångskostnader, uppger Expressen och Nyhetsbyrån Siren. Det handlar totalt om över 1,2 miljoner. Tesla har dock på sig till 29 februari att få målet prövat genom så kallad återvinning av tredskodomen, så än kanske inte sista ordet är sagt.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester