Svensk stämmer Tesla på 1,2 milj för trasiga dörrar

En svensk Teslaägare fick så stora problem med sin Tesla Model X att de låstes in i bilen och fick räddas av assistanstjänst. Trots sex försök att laga bilen fungerar inte Teslans falkvingedörrar. Nu kräver ägaren att köpet hävs och att Tesla återbetalar 1,2 miljoner kronor plus ränta.  

Tesla Model X har avancerade och läckra så kallade falkvingedörrar. Dörrarna öppnas uppåt och fälls ihop istället för åt sidan som på vanliga bilar. För en svensk ägare i Gällivare blev de spektakulära dörrarna rena skräckupplevelsen, enligt en stämningsansökan som nu lämnats in till Stockholms Tingsrätt, något NSD var först att berätta om.

Ägaren köpte via sitt företag en ny Tesla Model X Long Range för 1194 780 kronor i augusti 2019. Den spektalulära elbilen verkar inte helt ha motsvarat köparens förväntningar. För till stämningsansökan finns 58 sidor med verkstadsrapporter från bilens fyra första år på vägarna. De flesta fel tycks ha avhjälpts, men inte alla.

Tesla falkvingedörrar underlättar insteget – när de fungerar som det är tänkt.

Allra mest har bilens bakdörrar krånglat. Ägaren reklamerade dörrarna första gången i juli 2021, men felet löstes inte varaktigt. Sedan har bilen varit på verkstad ytterligare sex gånger utan att dörrarna lagats, om man ska tro stämningsansökan. Enligt Teslas verkstadsrapport är dock problemen lösta. 

Ägaren säger sig ha råkat ut för flera incidenter med dörrarna där barn blivit klämda och uppger i stämningsansöan att assistanskåren fått ta ut instängda personer ur bilen efter att dörrarna slutat fungera. 
– Detta har vid flertalet tillfällen klämt barn som varit mellan dörr och kaross och som inte blivit detekterade. Konsekvensen av felet är att ägaren sett sig nödgade att sluta använda baksätet.
– I några fall, då ägaren trots allt vågat använda baksätet, har personer i baksätet blivit inlåsta och fått tas ut genom framsätena och i något fall assisteras ut med hjälp av assistanskåren. Att ta sig ut via framsätena är inte görligt för äldre personer med bristande rörlighet, uppger ägarens jurist i stämningsansökan. 

Då Teslan fortfarande har nybilsgaranti kräver nu ägarens juridiska ombud i sin stämningsansökan att köpet ska hävas och att Tesla ska betala 1,2 miljoner kronor plus ränta till ägaren. Carup har sökt Tesla för en kommentar till stämningen.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester