Knäckte km-mätaren i sin Volvo – står på 999999

Han knäckte kilometermätaren i sin Volvo V70. Efter 999 999 kilometer på instrumentbrädan fortsätter den att rulla trots att räkneverket stannat.
– Motorn startar lätt och spinner fint, säger Jaroslav Hlobil.

Den digitala mätaren har stannat på 999 999 kilometer i Volvo V70:n eftersom det inte finns fler siffror. Volvo verkar inte ha trott att någon skulle köra bilen längre än 100 000 mil. Den här Volvofanstasten bor i Prag och arbetade tidigare på Ikea. Då behövde han en bil som rullar långt, länge och är bekväm att åka. 
– Första gången jag såg en Volvo var hemma hos en kompis, han hade en i sitt garage, då köpte jag först en C30 och därefter en V40, säger Jaroslav Hlobil.

Han var mycket nöjd med sina Volvobilar. Dessutom hade han ett arbete som krävde mycket åkande. Jaroslav jobbade för Ikea i Tjeckien och Polen. Han behövde hela tiden ta bilen mellan de olika varuhusen i sitt arbete.
– Det blev ofta 600 mil i månaden, jag måste köra mycket bil, då behöver man någon som det går att lita på, säger Jaroslav Hlobil.

En dag 2008 spankulerade Jaroslav hos en Volvohandlare i Prag. Där stod en begagnad Volvo V70 som hade gått omkring 15 000 mil. Han blev mycket förtjust i den robusta svensken och trodde nog att den skulle gå lika fint som sina tidigare Volvobilar.
– Jag tänkte direkt att jag måste ha den där bilen, säger Jaroslav.

Han köpte V70 och har aldrig ångrat sig. Nu har den gått över 100 000 mil och rullar fortfarande lika fint. Motorn startar lätt. Dessutom är den helt i original med samma förgasare som den dag bilen lämnade fabriken.
– Jag har inte behövt reparera den särskilt mycket, säger Jaroslav Hlobil.

Visserligen har hans Volvo några små fel, men det får man räkna med på en bil som närmar sig 20-strecket, vilket är en ganska ansenlig ålder för en bil. Den har lite rost på en bakdörr och stolsvärmen har tyvärr lagt av. Men som tur är har han nu gått i pension och behöver inte gå upp så tidigt på mornarna för att åka till jobbet. Men hans Volvo rullar fortfarande fint och är utmärkt att ta med sig på skidresan med familjen. 

Samtidigt är Jaroslav på väg att ta sig upp till den inofficiella Hall of Fame med Volvoägare som har kört längst i historien. Närmast hägrar Jim O´Shea som körde 161 000 mil med sin 740 från 1991. Men till världsrekordhållaren Irv Gordon från New York har han långt. Den numera bortgångna universitetsläraren körde sin P1800 i hela 515000 mil.
Har du en bil som gått längre? Mejla [email protected]
LÄS MER: