Guide: Köpa begagnad Volvo V70 – ökar i värde

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en begagnad Volvo V70 av sista generationen. Modellen som fick se sitt slut 2016 är fortfarande Sverige mest sålda begbil. V70 är det stora hela ett säkert alternativ – men har några problem du som köpare bör akta dig för. Modellen är så eftertraktad att den ökat i pris på begagnatmarknaden.

Alla svenskar har en relation till Volvo V70 på något sätt. Om inte någon i din familj kört bilen har du definitivt åkt den i en taxi eller om du gjort något bus och hamnat i baksätet på en polisbil kanske? Volvo V70 är en del i den svenska folksjälen därför är det inte särskilt konstigt att den är Sveriges mest sålda begagnade bilmodell. 

1998 kom den första generationen av V70 som nästan var identisk med Volvo 850. 2001 kom sedan en ny modell och 2007 kom Volvo V70 II som levde ända fram till 2016. Det är den senare modellen vi ska titta närmare på. En bilmodell som är mycket omtyckt av många ägare. Inte undra på, bilen har många goda sidor och på senare år har många V70-bilar ökat i värde vilket gett ägarna ett oerhört ekonomiskt bilägande.

Ifall du ska köpa en begagnad Volvo V70 kan du inte förvänta dig den allra senaste tekniken med knapplösa pekskärmar eller finesser med förarhjälpmedel som nya bilmodeller har. Men samtidigt har bilen egentligen de flesta bekvämligheter du behöver från ett fordon. Med en V70 får du en rymlig och pålitlig bil som för relativt lite pengar håller i längden. 

Modellen: Volvo V70 

2007 introducerades den sista modellen av Volvo V70, men 2012 fick den ett stort ansiktslyft med helt nytt utseende och motor. Trots att V70 kanske inte har den mest avancerade teknologin har den andra bra egenskaper. Modellen är riktigt bekväm med äldre stolar. Volvo har fått kritik för nya modeller där stolarnas bekvämlighet inte är lika bra som förr. Baksätet är också toppen med utrymme för de större familjerna. 

Du behöver inte vara ett geni för att förstå instrumenteringen då den är lättjobbad med logiska placeringar på knapparna. Som med de flesta Volvobilarna är bilen otroligt säker och denna modell ligger i toppen av säkerhetstänket. Styrningen kanske inte är den roligaste, men den gör sitt jobb. En av V70-modellerna som är mer eftertraktade och ligger lite högre pris är Cross Country-modellen med sin fyrhjulsdrift och robusta plastdetaljer på karossen.

Motorer begagnad Volvo V70

Köparna valde till en början bensin i högre utsträckning än diesel. Mycket av det förändrades i början av 2010-talet då det var inne med diesel för dess låga skatt och förbrukning. Till en början var de flesta motorer femcylindriga, och toppversionen sexcylindrig. 2014 kom bilföretaget med sin VEA-motor som hade en ny fyrcylindrig motor. Den kom i kombination med en ny åttastegad automatlåda. Motorn var både stark och snål, men vissa gillar de gamla femmorna bättre.  

Det går även att hitta bensindrivna bilar med femcylindrig turbomotor, den bjuder på ett härligt ljud och är trevlig på många sätt. En sexcylindrig motor med en turbo på 285 hästkrafter finns också. Med denna motor får din V70 en sportbilprestanda. Ifall du väljer dieselalternativet kan det vara värt att veta att kamremmen ska bytas var 15000:e mil, vilket ofta resulterar i en ganska dyr affär. 

Vanliga fel begagnad Volvo V70

Det finns både problem och faror du ska se upp med när det kommer till Volvo V70 II från 2012. På några bilar med D5 har kamremmen kuggat över och då orsakat motorskada, men det problemet ska vara väldigt sällsynt. Annars har generatorremmar också kuggat över och orsakat motorskador. Bland V70:or med VEA-motorer har vissa haft problem med bränslepumpen som i sin tur skapat en ryckig gång. 

Elektroniken brukar annars vara den stora boven annars där navigationen och klimatanläggningen kan spöka. Det är också vanligt att det finns problem med fönsterhissarna eller parkeringssensorerna så titta på det extra noga innan ditt köp av V70. Ibland går det att lösa med en mjukvaruuppdatering, men det kan vara styrboxen som måste bytas helt. 

Ett fel som leder till bärgning är ifall den elektriska handbromsen låser sig. Det gör den ifall den inte används tillräckligt ofta. Ett mindre problem som kan uppstå är att bakluckan börjar gnissla. Det kan du åtgärda helt själv med en enkel smörjning. Du behöver i alla fall aldrig åka särskilt långt ifall något tråkigt skulle uppstå då de flesta verkstäderna i Sverige servar Volvo V70. 

Under en period gjorde Zlatan uppmärksammad reklam för Volvo XC70. Än idag är modellen mycket eftertraktad som begagnad.

Ekonomi och priser begagnad Volvo V70

Priset på Volvo V70 II är ganska högt trots modellens relativt höga ålder. Varför de är så höga är för att den är så eftertraktad på begagnatmarknaden. Få nya bilar slår än i dag V70 i användarvärde. Det som är bra med modellen är det enormt breda utbudet på marknaden. Därför bör du alltid ta en extra titt så att du får den som passar dig allra bäst. 

Totalt sett blir ägandekostnaderna med skatt, försäkring, service och värdeminskning ganska låga. Priserna börjar på 30 000 kronor för en riktigt långmilare som inte är i perfekt skick. För runt 200 000 kronor kan du hitta en Classicmodell från 2016 med under 10 000 mil körda. Men det är faktiskt så att priserna på fina lågmilade exemplar av Volvo V70 stigit kraftigt de senaste åren. Så Volvos värde varar inte längre, det ökar. Ett gott råd är att provköra noga och försöka hitta ett felfritt och välservat exemplar med låga mil. Bilen kommer med stor säkerhet hålla i flera år framåt och du kommer köra tryggt på vägarna då modellen är en av de mest krocksäkra äldre begagnade bilarna.


LÄS MER OM ATT KÖPA BEGAGNAD BIL:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester