Ferrari satsar 47 miljarder på elbilar: Släpper 15 elektriska modeller

Till slut kunde inte ens Ferrari stå emot. Den stegrande hästen som varit synonymt med vrålande V12:or ska släppa 15 elektriska modeller 2023-2026. 
– Vi tror att vi kan använda den elektriska motorn för att förbättra prestandan hos våra bilar, säger vd Benedetto Vigna på Ferraris kapitalmarknadsdag. 

Även Ferrari kommer att ta steget in i den elektriska tidsåldern. Sportbilstillverkaren satsar 47 miljarder kronro på elbilar som ska utgöra 40 procent av försäljningen 2030. Ytterligare 40 procent ska bestå av laddhybrider, och endast 20 procent kommer att vara traditionella bilar med renodlade bensinmotorer. 

Ferrari 296 är en av märkets hybridsportbilar. Nu utökas den elektriska satsningen.

För Ferrari blir den stora utmaningen att bilen ska känna exklusiv och särpräglad, trots att en Tesla som kostar en bråkdel kan vara lika snabb. Hur ska man kunna ta betalt för sina bilar, när de har i stort sett samma elmotor som en billig bil? 

– Allt vi gör kommer alltid att fokusera på att vara en utpräglad Ferrari. Möjligheterna med elektrifiering och elektronik kommer att tillåta oss att tillverka ännu mer unika bilar, säger Ferraris ordförande John Elkann under kaptialmarknadsdagen.

Ferraris lösning blir att bygga egna elmotorer, batterier och växelriktare för att skapa unika körupplevelser. En helt ny monteringslinje i Maranello ska byggas. Den totala investeringen är på hisnande 47 miljarder kronor. Men allra först kommer den nya SUV:en Ferrari Purosangue i sommar. Den har en enorm V12-motor, så ännu en tid är allt som vanligt hos Ferrari.