Blöder miljoner i Sverige – bilhandlare vinstvarnar

Bilhandelskedjan Kamux tvingas gå ut och vinstvarna. Miljonförluster och en stor nedgång efter oegentligheter och missförhållanden i den svenska verksamheten är orsaken. 
– De korrigerande åtgärderna som är relaterade till missförhållandena som upptäcktes i Sverige under andra halvåret 2023 har haft en större inverkan än väntat på Kamux försäljning, uppger bilhandelskedjan. 

Under förra året upptäckte bilhandelskedjan Kamux oegentligheter i den svenska verksamheten. Flera anställda fick sluta och tidigare Tesla-vd:n Andy Rietschel tog över som ny vd. Enligt Kamux själva handlade det om oegentligheter och vissa brister inom interna kontroller av exempelvis däck- och hjulhantering och testprocesser vid inköp. 

Nu får problemen ytterligare konskekvenser. Kamux tvingas, som är ett finländskt företag, tvingas gå ut och vinstvarna på grund av kostnader och nedgång i den svenska verksamheten. I vinstvarningen heter det att resultatet i Sverige får en betydande negativ påverkan.

Kamux nye Sverige-vd:n Andy Rietschel har tidigare jobbat på Tesla.

Kamux tror att årsvinsten faller till 15-17 miljoner euro jämfört med fjolårets 18 miljoner euro. 
– Tredje kvartalet 2024 var externa intäkter i Sverige cirka 45 miljoner euro, jämfört med 57,3 miljoner euro tredje kvartalet 2023, uppger Kamux. Tappet motsvarar därmed omkring 130 miljoner kronor på ett kvartal.

Kamux har vidtagit flera åtgärder i Sverige, men effekten har låtit vänta på sig. 
– Flera åtgärder har vidtagits för att förbättra produktiviteten och effektiviteten i Sverige, men de kommer att ha en positiv inverkan på lönsamheten först 2025.
LÄS MER: